Citrónovo-makový chlebíček

Doba prípravy 70 minútEnergia: 240 kcal.Náročnosť

Šťavnatý citrónovo-makový chlebíček s citrónovým trstinovým cukrom, citrónovou kôrou a citrónovou polevou.

Suroviny na citrónovo-makový chlebíček (vystačí na asi 12 porcií):

Citrónovo-makový chlebíček
Citrónovo-makový chlebíček

Na cesto:

4 vajcia

230 g práškového cukru

1 balíček Trstinového cukrucitrónového

80 g rozpusteného masla

125 ml smotany na šľahanie

1 balíček Finesse citrónovej kôry

šťava z jedného citróna

170 g hladkej múky

10 g mletého maku

1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva

štipka soli

Na polevu:

  • 1 balíček Polevy citrónovej v prášku
  • 3 PL vody

Na ozdobenie:

plátky chemicky neošetreného citróna

Ešte potrebujeme:

elektrický ručný šľahač

formu na biskupský chlebíček (30 × 11 cm)

Postup:

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme maslo, smotanu, kôru, šťavu a múku zmiešanú s makom, kypriacim práškom a soľou a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba prípravy: asi 20 minút

Doba pečenia: asi 50 minút

2. Chlebíček necháme vychladnúť a vyklopíme z formy.

3. Polevu pripravíme s vodou podľa návodu na obale a potrieme ňou povrch chlebíčka.

4. Dozdobíme plátkami citróna.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1008 kJ / 240 kcal1360 kJ / 324 kcal
Tuky9,5 g13 g
Sacharidy19 g25 g
Bielkoviny2,1 g2,8 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach