Šťavnatý citrónovo-makový chlebíček s citrónovým trstinovým cukrom, citrónovou kôrou a citrónovou polevou.
Suroviny na citrónovo-makový chlebíček (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
4 vajcia
230 g práškového cukru
1 balíček Trstinového cukrucitrónového
80 g rozpusteného masla
125 ml smotany na šľahanie
1 balíček Finesse citrónovej kôry
šťava z jedného citróna
170 g hladkej múky
10 g mletého maku
1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli
Na polevu:
- 1 balíček Polevy citrónovej v prášku
- 3 PL vody
Na ozdobenie:
plátky chemicky neošetreného citróna
Ešte potrebujeme:
elektrický ručný šľahač
formu na biskupský chlebíček (30 × 11 cm)
Postup:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme maslo, smotanu, kôru, šťavu a múku zmiešanú s makom, kypriacim práškom a soľou a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 50 minút
2. Chlebíček necháme vychladnúť a vyklopíme z formy.
3. Polevu pripravíme s vodou podľa návodu na obale a potrieme ňou povrch chlebíčka.
4. Dozdobíme plátkami citróna.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1008 kJ / 240 kcal | 1360 kJ / 324 kcal |
Tuky | 9,5 g | 13 g |
Sacharidy | 19 g | 25 g |
Bielkoviny | 2,1 g | 2,8 g |
Zdroj: Dr.Oetker