Citrónový chlebíček so snehovou pokrývkou

Doba prípravy 70 minútEnergia: 246 kcal.Náročnosť

Citrónový chlebíček so snehovou pokrývkou, ktorý nádherne doplní váš slávnostný stôl.

Suroviny na citrónový chlebíček so snehovou pokrývkou (vystačí na asi 8 porcií):

Citrónový chlebíček so snehovou pokrývkou
Citrónový chlebíček so snehovou pokrývkou

Na cesto:

  • 130 g hladkej múky
  • 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g cukru
  • 3 žĺtky
  • 50 ml oleja
  • 40 ml mlieka
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 3 bielky

Na náplň:

  • 3 PL citrónového krému (Lemon curd)

Na ozdobenie:

  • 120 g cukru
  • 30 ml vody
  • 2 bielky

Okrem toho potrebujeme:

  • formu na srnčí chrbát (30 × 10 cm)
  • elektrický ručný šľahač
  • flambovaciu pištoľ

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, soľou a cukrom. Pridáme žĺtky, olej, mlieko a citrónovú šťavu. Z bielkov vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 160 °C
  • Teplovzdušná rúra: 140 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Doba pečenia: asi 40 minút
  • Celkový čas prípravy: asi 70 minút

Chlebíček necháme vychladnúť. Po vychladnutí chlebíček pozdĺžne prekrojíme a potrieme citrónovým krémom. Na ozdobenie v kastróliku povaríme cukor s vodou na sirup. V mise vyšľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Sirup prilievame za stáleho šľahania do snehu. Snehom pomocou lyžice vytvarujeme na chlebíčku pusinky. Pomocou flambovacej pištole pusinky opálime, aby získali hnedastú farbu.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1030 kJ / 246 kcal1285 kJ / 307 kcal
Tuky7,29 g9,12 g
Sacharidy42,25 g52,81 g
Bielkoviny2,97 g3,71 g

Zdroj: Dr.Oetker