Čokoládová torta so slivkami

Doba prípravy 80 minútEnergia: 356 kcal.Náročnosť

Čokoládová torta so slivkami, torta pre sviatočné chvíle

Suroviny na čokoládovú tortu so slivkami (vystačí na asi 16 porcií):

Čokoládová torta so slivkami
Čokoládová torta so slivkami

Na mrveničkové cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 1 balíček Škoricového cukru
  • 75 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na piškótové cesto:

  • 3 vajcia
  • 4 PL vody
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 90 g Gustinu jemného kukuričného škrobu
  • 2 zarovnané PL preosiateho kakaa
  • 100 ml rumu

Na slivkovú náplň:

  • slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
  • 1 balíček tortového želé číreho
  • 200 ml šťavy z kompótu
  • 1 balíček škoricového cukru

Na šľahačkovú náplň:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček Smeta-fixu
  • 50 g strúhanej horkej čokolády

Na ozdobenie:

  • 1 balíček fondánu
  • 2 zarovnané PL kakaa

Ešte potrebujeme:

  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Postup:

Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme.

Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 30 minút
  • Doba prípravy: asi 50 minút

Korpus necháme vychladnúť.

Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky.

Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.

Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty.

Fondán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na plát s priemerom asi 30 cm. Fondán nanesieme na tortu a zľahka pritlačíme. Vzniknuté cípy odstrihneme nožničkami (obr. 1). Tortu pomocou sitka posypeme kakaom a nožom rovnomerne rozotrieme aj po stranách torty.

Zo zvyšku fondánu vytvoríme hviezdičky a tortu ozdobíme.

Do podávania odložíme do chladničky.

TIP: Fondán môžeme nahradiť marcipánom.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1491 kJ / 356 kcal1043 kJ / 249 kcal
Tuky15,45 g10,81 g
Sacharidy46,81 g32,73 g
Bielkoviny4,31 g3,01 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach