Čokoládová torta so slivkami, torta pre sviatočné chvíle
Suroviny na čokoládovú tortu so slivkami (vystačí na asi 16 porcií):
Na mrveničkové cesto:
- 100 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 1 balíček Škoricového cukru
- 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na piškótové cesto:
- 3 vajcia
- 4 PL vody
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g hladkej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 90 g Gustinu jemného kukuričného škrobu
- 2 zarovnané PL preosiateho kakaa
- 100 ml rumu
Na slivkovú náplň:
- slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
- 1 balíček tortového želé číreho
- 200 ml šťavy z kompótu
- 1 balíček škoricového cukru
Na šľahačkovú náplň:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu
- 50 g strúhanej horkej čokolády
Na ozdobenie:
- 1 balíček fondánu
- 2 zarovnané PL kakaa
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme.
Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 30 minút
- Doba prípravy: asi 50 minút
Korpus necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky.
Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty.
Fondán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na plát s priemerom asi 30 cm. Fondán nanesieme na tortu a zľahka pritlačíme. Vzniknuté cípy odstrihneme nožničkami (obr. 1). Tortu pomocou sitka posypeme kakaom a nožom rovnomerne rozotrieme aj po stranách torty.
Zo zvyšku fondánu vytvoríme hviezdičky a tortu ozdobíme.
Do podávania odložíme do chladničky.
TIP: Fondán môžeme nahradiť marcipánom.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1491 kJ / 356 kcal | 1043 kJ / 249 kcal |
Tuky | 15,45 g | 10,81 g |
Sacharidy | 46,81 g | 32,73 g |
Bielkoviny | 4,31 g | 3,01 g |
Zdroj: Dr.Oetker