Dip z brokolicového hlúba je nátierka, ktorú doma robíme vždy, keď varíme krémovú brokolicovú polievku. Takto ju spracujeme celú, nič z nej nezostane a všetci si pochutíme.:-)
Suroviny na dip z brokolicového hlúba ( rozpočet pre 4 osoby):
hlúb z 500 g brokolice
120 g krémového syra Lučina alebo Philadelphia
½ stonky stonkového zeleru (môžete vynechať)
1 ČL olivového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
¼ ČL soli
1 malý strúčik cesnaku
čierne korenie
Na dokončenie: olivový olej, čierne sezamové semienka
Postup:
Očistený a na kocky nakrájaný brokolicový hlúb a zeler uvarte domäkka. Sceďte a nechajte vychladnúť. Vodu, v ktorej sa zelenina varila, môžete odložiť a použiť napr.pri príprave polievky namiesto vývaru.
Tyčovým mixérom do hladka rozmixujte vychladenú zeleninu spolu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a polovičným množstvom soli.
Pridajte krémový syr a balónovou metlou ho jemne vmiešajte k rozmixovaným surovinám. Podľa potreby dosoľte a ochuťte čiernym korením.
Servírujte pokvapkané olivovým olejom a ozdobené sezamovými semienkami. Dip podávajte s čerstvým pečivom, pizza tyčinkami alebo domácimi bakerolls.