Dolma – plnené listy viniča po iracky

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na dolma – plnené listy viniča po iracky:

450 g listov viniča, 900 g hovädzieho alebo jahňacieho mletého mäsa, 1 hrnček dlhozrnnej neuvarenej ryže (najlepšie basmati ), 3/4 hrnčeka paradajkovej omáčky, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 stredne veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky soli, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 lyžička rasce, 1 lyžička mletej papriky, 1/2 lyžičky mletého koriandra, 1/2 lyžičky mletého klinčeka, 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška, 1/2 lyžičky škorice, štipka mletého kardamonu, 1/2 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy, 2/3 hrnčeka repkového oleja, 4 – 5 mrkiev

Dolma
https://stock.adobe.com

Postup:

Namočte listy viniča do vody na 20 minút. Zlejte. Olúpte a nakrájajte mrkvy na pozdĺžne plátky a obložte nimi dno hrnca. Zabráni to, aby sa listy viniča prilepili na dno hrnca. Namočte ryžu do horúcej vody na 10 minút a sceďte. Zmiešajte ryžu, mäso, na jemno nasekanú cibuľu, roztlačený cesnak, paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak a všetky koreniny. Umiestnite každý list lesklou stranou dole a stopkami smerom k vám. Odrežte stonku. Dajte 1 lyžicu zmesi na list, zrolujte a založte boky.  Naukladajte zrolované listy do hrnca, tesne k sebe. Umiestnite každú vrstvu v opačnom smere než predchádzajúcu. Vytvorte najviac 4 vrstvy. Zmiešajte citrónovú šťavu s olejom a zalejte listy. Zalejte vodou, ale nie až po vrch. Prikryte veľkou doskou a zaťažte. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a duste 1 a štvrť až 1 a pol hodiny, kým je ryža dôkladne uvarená. Nechajte odstáť 20 – 30 minút. Dolma sa podáva s mesiačikmi citróna alebo jogurtom. Dobrú chuť!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach