Domáce rožky

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny:

750 g hladkej múky špeciál 00, 2 čajové lyžičky soli, 1 čajová lyžička mletého sušeného zázvoru, 4 dl vody, 120 g masla (používam Palmelu), 40 g čerstvého droždia

Domáce rožky
Postup:

Z vody a droždia si urobíme kvások, ktorý necháme asi pol hodiny podkysnúť. Zatiaľ si do misy preosejeme múku so soľou a zázvorom. Sypkú zmes dobre vymiešame s kvásmom do veľmi tuhého cesta. Prikryjeme utierkou a necháme postáť na teplom mieste asi pol hodinu. Potom premiešame, prípadne prisypeme ešte múku, ak by sa nám cesto zdalo riedke. Vložíme ho do misy a prikryjeme utierkou. Vložíme misu s cestom do chladničky na miesto, kde najmenej chladí a necháme vykysnúť. Zvyčajne od večera do rána. (Môžete použiť – sú na to výborné – rýchlokysky z tupperwarre.) Po nakysnutí cesto vyberieme a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. (robievam to na trikrát). Polovicu cesta potrieme zmeknutým maslom, ako by sme natierali chlieb. Cesto preložíme a vyvaľkáme zase asi na hrúbku 5 mm. Zopakujeme to ešte dvakrát. Potom narežeme z cesta rovnoramenné trojuholníčky 15 cm, 15 cm, 10 cm. Trojuholníčky zrolujeme od základne ku vrcholu, položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 20 – 25 minút.

V sladkej verzí vymeňte 2 lyžičky soli za 6 pol. lyžíc práškového cukru a 1 lyžičku zázvoru za 1 pol. lyžicu vanilkového cukru.  Občas ich aj naplním lekvárom alebo slané párkom, či kolieskom salámy, ale mojim deťom to nechutí. Viac im chutí, ak vrch posypem kryštálikovou morskou soľou alebo rascou, či posypem na hrubo strúhaným syrom. Sladké po vybratí potom polievam rozpustenou horkou čokoládou.

Slané sú výborné k červenému vínu alebo pivu. Sladké sú vhodné ako desiata s vanilkovým mliekom.

Autor: Silvia Bodláková

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach