Tento chlebík pravidelne zvykla piecť moja svokra. Vydrží celý týždeň. Vyskúšajte náš recept, na poctivý domáci chlebík.
Suroviny na domáci chlebík:
3 hrnčeky hladkej múky
20 g čerstvého droždia
1 ČL rasce
3 ČL soli
1 a 1/4 hrnčeka vody
Postup:
Z teplej vody, cukru a droždia najskôr pripravíme kvások. Kvások pridáme k múke a všetko dobre spolu spracujeme. Vypracujeme jemné cesto, ktoré dáme do misy a necháme ho kysnúť minimálne 3 hodiny. Všeobecne platí pravidlo, že čím necháme cesto kysnúť dlhšie, tým viac bublín bude cesto mať a tým bude domáci chlebík po upečení jemnejší a deravejší.
Vykysnuté cesto vyformujeme na bochník, ktorý umiestnime na papierom vyložený plech. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov. V takto vyhriatej rúre pečieme chlebík prvých 15 minút. Potom teplotu znížime na 220 stupňov a chlebík pečieme dalších 35 minút. Po upečení chlebík vytiahneme z rúry a potrieme ho vodou.