Francúzska cibuľová polievka s bielym vínom

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Francúzska cibuľová polievka je veľmi obľúbená najmä v zimných mesiacoch alebo počas chladných dní.

Francúzska cibuľová polievka s bielym vínom – suroviny:

5 cibulí, 3 PL masla, 1 PL oliv.oleja, 1 ČL soli, 1/4 ČL cukru, 3 PL hladkej múky, 500 ml hovädzieho  vývaru, 125 ml suchého bieleho vína – ja som dala 1 pohár, bagetky, syr, tymián, čierne korenie, 3 PL koňaku, 1  1/2 pohára nastrúhaného tvrdého syra

Mohlo by vás zaujímať

Cibuľová polievka so syrom

40 minútCibuľová polievka so syrom – suroviny: 15 dkg postrúhaného syra eidam, 5 veľkých cibúľ, 5 dkg masla, lyžica hladkej múky, 750 ml vývaru, 100-150 ml… Čítaj ďaľej

Postup:

Cibuľu nakrájame na plátky. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou. Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 – 40 minút. Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k nej 3 lyžice múky, popražíme  a zalejeme horúcim vývarom. Pridáme víno, trochu čerstvého tymiánu, soľ a čierne korenie. Povaríme čiastočne prikryté 30 – 40 minút. Nakoniec môžete pridať koňak. Bagetky si môžete urobiť podľa svojho. Odporúča sa ich narezať, vložiť do rúry na 165 °C piecť cca na 30 minút do zlatista.  V polovici pečenia každý kúsok poliať olivovým olejom a po dopečení potrieť cesnakom. Potom prelejte polievku do ohňovzdorných misiek, na vrch položte opečené bagetky, posypte nastrúhaným syrom a pokvapkajte trochou oleja. Pečte 20 minút.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach