Francúzska cibuľová polievka je veľmi obľúbená najmä v zimných mesiacoch alebo počas chladných dní.
Francúzska cibuľová polievka s bielym vínom – suroviny:
5 cibulí, 3 PL masla, 1 PL oliv.oleja, 1 ČL soli, 1/4 ČL cukru, 3 PL hladkej múky, 500 ml hovädzieho vývaru, 125 ml suchého bieleho vína – ja som dala 1 pohár, bagetky, syr, tymián, čierne korenie, 3 PL koňaku, 1 1/2 pohára nastrúhaného tvrdého syra
Mohlo by vás zaujímať
Postup:
Cibuľu nakrájame na plátky. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou. Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 – 40 minút. Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k nej 3 lyžice múky, popražíme a zalejeme horúcim vývarom. Pridáme víno, trochu čerstvého tymiánu, soľ a čierne korenie. Povaríme čiastočne prikryté 30 – 40 minút. Nakoniec môžete pridať koňak. Bagetky si môžete urobiť podľa svojho. Odporúča sa ich narezať, vložiť do rúry na 165 °C piecť cca na 30 minút do zlatista. V polovici pečenia každý kúsok poliať olivovým olejom a po dopečení potrieť cesnakom. Potom prelejte polievku do ohňovzdorných misiek, na vrch položte opečené bagetky, posypte nastrúhaným syrom a pokvapkajte trochou oleja. Pečte 20 minút.