Ste milovníkmi sladkých raňajok a zvýšila vám doma vianočka alebo kúsok briošky ( sladkého pečiva)? V tom prípade francúzske toasty sú to pravé pre vás! Tento honosne znejúci názov je vlastne nič iné ako chlieb vo vajci na sladko, ktorý môžeme vylepšiť ovocím alebo chutným domácim džemom. Francúzsky toast sa dá pripraviť klasicky na panvici. Ponúkame vám recept na francúzsky toast s malinovou omáčkou, ktorý určite osloví všetkých maškrtníkov.
Suroviny na francúzsky toast s malinovou omáčkou:
12 ks | briošky alebo vianočky |
3 ks | Vajcia |
1 ČL | vanilkového cukru |
1 štip. | soli |
1 ČL | oleja do vaječnej zmesi |
1 PL | oleja na vyprážanie |
200 g | malín |
1 PL | cukru |
1 ks | čerstvej mäty |
0,5 dcl | vody |
1 PL | práškového cukru |
Postup:
Vajcia rozšľahajte vidličkou spolu s vanilkovou esenciou, cukrom, olejom a soľou. Rozpáľte olej na panvici a priprvenou zmesou postupne obaľte jednotlivé plátky vianočky alebo briošky a opražte ich na miernom ohni z jednej a druhej strany ako chlieb vo vajíčku. Prebytočný tuk nechajte vsiaknuť do papierového obrúsku.
Mohlo by vás zaujímať
Ak použijete čerstvé ovocie, napríklad maliny (môžete použiť aj iné drobné ovocie), rozpučte ich vidličkou a dajte na panvicu spolu s cukrom a vodou. Varte na najmenšom ohni kým sa ovocie nerozpadne. Ak vám vadia semiačka v ovocí, prepasírujte ovocie cez úzke sitko a pomocou lyžice semiačka vyhoďte. Ak použijete mrazené ovocie, dajte ho zmrznuté priamo na panvicu spolu s vodou a cukrom a počkajte kým zmäkne. Inak je postup rovnaký ako s čerstvým ovocím.
Na záver poukladajte plátky briošky na tanier, prelejte malinovou (ovocnou) omáčkou, ozdobte čerstvou mätou a podľa chuti posypte práškovým cukrom.