Grissini

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Grissini alebo chlebové tyčinky pochádzajú z Turína. Perfektne sa hodia na zahryznutie ako rýchly snack, alebo s chuťovo výrazným dipom, či ako príloha k prosciuttu alebo aj k olivám. Ich príprava je celkom jednoduchá.

Suroviny na grissini:

330 g špaldovej múky hladkej použila som Biomilu, 270 g semoliny z trvrdej pšenice, 50 g kurakkanovej múky alebo pšenovej, 40 g bio kvasníc, 6 lyžíc olivového oleja čo cca 1 dcl, 3 dcl vody, soľ himalájsku, štipku trstinového cukru ako štartér ale nemusí byť

Pre bezlepkovú verziu: 50 g pšenovej múky, 100 g pšenovej krupice, 330 g pohákovej hladkej múky, 170 g múky z quinoi

Grissini

 

Postup:

Všetky múky zmiešame v mise od kuchynského robota. Môžete aj ručne je to troška namáhavejšie.. Pridáme droždie –kvasnice, cukor, olivový olej, vlažnú vodu, soľ a vypracujeme kompaktné trocha lepivé cesto. Necháme vykysnúť na prikrytom mieste hodinu a štvrť. Cesto dáme na semolinou pomúčenú dosku a ešte raz premiesime. Rozdelíme na dva bochníky a vyvaľkáme obdĺžnik. Nakrájame asi 3 cm široké a 20cm dlhé pásiky, ktoré v strede preložíme a dlaňami ušúľame grissini. Doska pri tvarovaní musí byť suchá inak sa vám cesto bude šmýkať. Grissini naukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 190 stupňoch cca 15 minút. Do cesta môžete pridať tiež posekané bylinky bazalku alebo orestovaný cesnak na oleji a ponúknuť dospelej návšteve k pivku či vínu napríklad …:)

Dobrú chuť!

Autor: Silvia Horecká

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach