Hovädzie po burgundsky

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Hovädzie po burgundsky alebo Boeuf Bourguignon

Suroviny na Hovädzie po burgundsky:

Na dusené mäso: 170 g slaniny, 1 lyžica olivového oleja, 1,35 kg chudého hovädzieho mäsa, nakrájaného na väčšie kocky, 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná, 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná, 1 lyžička soli, 1/4 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia, 2 lyžice múky, 7 dl červeného vína (najlepšie burgundské), 2 -3 poháre hovädzieho vývaru, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 rozpučené cesnakové strúčiky (môže byť aj viac), 1 vetvička tymiánu, 1 bobkový list (najlepšie čerstvý), na dusenú cibuľu, 18 -24 bielych cibuliek, olúpaných, 1 a pol lyžice masla, 1 a pol lyžice olivového oleja, 1/2 pohára hovädzieho vývaru, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie, 1 bobkový list, 1 vetvička tymiánu, 2 vetvičky petržlenovej vňaťky, na restované šampiňóny, 450 g  rozštvrtených šampiňónov, 2 lyžice masla, 1 lyžica olivového oleja

Postup:

Zo slaniny odrežte kožu. Nakrájajte slaninu na pásiky. Kožu a pásiky varte 10 minút v pol litri vody. Osušte a odložte. Predrejte rúru na 230°C. V hrnci prehrejte lyžicu oleja na strednom plameni. Opražte pásiky slaniny 2 – 3 minúty do hneda. Odložte na bok. Osušte hovädzie mäso a opražte na vyzopenom tuku zo slaniny, kým pekne nezhnedne.  Odložte ku slanine. Na tom istom tuku opečte cibuľu a mrkvu do mäkka. Vylejte tuk a dajte späť prúžky slaniny a hovädzieho. Posoľte a okoreňte a posypte múkou. Odkrytý hrniec dajte na 4 minúty do rúry. Pretrepte obsah hrnca a vráťte do horúcej rúry na ďalšie 4 minúty. Znížte teplotu na 160°C a dajte hrniec preč z rúry. Pridajte víno a dostatok vývaru, aby bolo mäso tesne prikryté. Pridajte paradajkový pretlak, cesnak a bylinky a kôrku zo slaniny.

Mohlo by vás zaujímať

Burgundské hovädzie plátky

35 minútSuroviny na Burgundské hovädzie plátky: 600 g hovädzieho zadného, 50 g slaniny, 2 cibule, 1 lyžica oleja, 5 lyžíc červeného vína, 1,5 dcl vývaru, 1… Čítaj ďaľej

Priveďte do varu. Prikryte a dajte do rúry, teplotu upravte tak, aby tekutina slabo bublala po dobu 3 až 4 hodín.  Mäso je hotové, keď doň vidlička ľahko vojde. Kým sa varí mäso, pripravte cibuľu a huby. Maslo a olej dajte do panvice a pridajte cibuľu. Opekajte na miernej teplote asi 10 minút, premiešavjte, aby zhnedla rovnomerne, ale nerozpadla sa. Vlejte vývar, ochuťte, pridajte bylinky a prikryte. Nechajte variť na mirenej teplote 40 – 50 minút, kým sú cibulky jemné, ale držia si tvar a tekutina sa takmer odparila. Odstráňte bylinky  djte nabok. Na huby rozohrejte maslo a olej navysokej teplote vo veľkej panvici. Akonáhle klesne pena, pridajte huby a pretrepte a traste panvicou asi 5 minút. Hneď ako zľahka zhnednú, odstavte. Keď je už mäso mäskké, vyberte hrniec z rúry a obsah vyprázdnite do sitka nad hrncom.

Mohlo by vás zaujímať

Burgundské hovädzie mäsko

240 minútSuroviny na Burgundské hovädzie mäsko: cca 600 g hovädzieho zadného 200 g anglickej slaniny 1 cibuľa 5 strúčikov cesnaku 200 g baby mrkvy alebo klasická… Čítaj ďaľej

Vymyte hrniec a vráťte hovädzie a slaninu, povybrajte kúsky mrkvy, cibule a byliniek. Rozložte cibuľky a huby na mäso. Pozbierajte tuk z omáčky a varte ju minútku alebo dve, a odoberte tuk, ktorý by ešte vyplával na povrch. Malo by vám zostať asi 2 a pol pohára omáčky, takej hustej, aby pokryla lyžicu. Ak je lyžica príliš hustá, pridajte trochu vývaru. Ak je omáčka príliš riedka, vyredukujte ju. Prelejte omáčku cez Mäso a zeleninu. Servúrujte priamo z hrnca alebo z ohriatych tanierov, s cestovinami, zemiakmi alebo ryžou a ozdobte petržlenovou vňaťkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach