Suroviny na hríbové soté s polentovou kašou:
Na soté: 2 PL oleja, 250 g hríbov (dubáky, kozáky, masliaky), 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 väčšia paradajka, 1 červená paprika, čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, oregano…), soľ, mleté čierne korenie
Na polentu: 180 g kukuričnej krupice, 500 ml mlieka, 400 ml vody, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Speňte ich na rozohriatom oleji, pridajte pokrájané hríby a duste približne 20 minút. Podľa potreby podlejte trochou vody alebo vývaru. Pridajte pokrájanú paradajku a papriku , krátko poduste, ochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky a soté prikryte, aby sa udržiavalo v teple. V širšom hrnci zmiešajte vodu s mliekom, priveďte ich k varu a tenkým pásikom prisypávajte za stáleho miešania metličkou kukuričnú krupicu. Na najmenšom plameni varte za stáleho miešania, kým sa kaša nezačne akoby odliepať od stien. Dochuťte ju soľou a korením a môžete servírovať spolu s hríbovým soté.
Tip:
Hríbové soté s polentovou kašou vďaka samotnej kaši dokáže zasýtiť. Ak však chcete pokrm obohatiť, skúste na jednotlivé porcie pridať stratené vajíčko alebo volské oko. Ak použijete namiesto mlieka čistú vodu, do hotovej kaše môžete pridať nastrúhaný parmezán.