Efektné Hroznové vrkôčiky
Suroviny na hroznové vrkôčiky:
Cesto: 450 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 zarovnaná KL soli, 75 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 175 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla, 1 vajce, 1 bielok
Náplň: 1 balíček zlatého klasu, 300 ml mlieka, 50 g cukru
Na potretie: 1 žĺtok, 1 PL mlieka
Ozdobenie: 400 g hrozna bez jadierok, 1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker, 250 ml vody, 2 zarovnané PL cukru
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo, vajce a bielok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 300 ml mlieka a 50 g cukru a necháme vychladnúť. Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme valček a nakrájame ho na 12 rovnakých dielov.
Mohlo by vás zaujímať
Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely a vytvoríme valčeky dlhé asi 15 cm. Z troch valčekov upletieme vrkoč, jeho konce spojíme a nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Venčeky potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do každého venčeka nanesieme náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Venčeky necháme vychladnúť. Na ozdobenie nanesieme hrozno do stredu venčekov. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a venčeky ním pomocou štetca alebo pierka potrieme.
- Elektrická rúra: 200 °C
- Teplovzdušná rúra: 180 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Doba pečenia: asi 15 minú
- Doba prípravy: asi 45 minút
- Vystačí na: 12 kusov
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1273 kJ / 304 kcal | 762 kJ / 182 kcal |
Tuky | 8,89 g | 5,32 g |
Sacharidy | 50,45 g | 30,21 g |
Bielkoviny | 7,05 g | 4,22 g |
Zdroj: Dr.Oetker
Tip: Venčeky môžeme podávať so šľahačkou.