Indická samosa so zeleninou

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Na rozdiel od iných receptov, samosa so zeleninou vo verzii Gujarati (štát v Indii) sa nepoužívajú varené zemiaky, ale surové, ktoré sa varia v oleji.

Suroviny na indické jedlo samosa so zeleninou:

Na cesto: 1/2 hrnčeka celozrnnej múky, soľ podľa chuti, 1 lyžička oleja, celozrnná pšeničná múka na vaľkanie,

Na plnku: 3/4 hrnčeka olúpaných a nakrájaných zemiakov, 3/4 hrnčeka nahrubo rozdrveného hrachu, 3/4 hrnčeka jemne nasekanej kapusty, 3/4 polievkovej lyžice oleja, 1/3 hrnčeka jemne nasekanej cibule, 1 a pol lyžičky zázvorovej chilli pasty, 3/4 lyžice cukru, 1/2 lyžice citrónovej šťavy, soľ, 3 lyžice koriandrovej vňate, 2 lyžice hladkej múky rozmiešané v 1 lyžici vody, olej na vyprážanie

samosa so zeleninou
stock.adobe.com

Postup:

Cesto: Preosejte do misy múku a soľ. Pridajte olej a vymieste mäkké cesto s použitím vody. Odložte. Na plnku rozohrejte v hlbokej panvici olej, pridajte cibuľu a osmažte pri strednej teplote dozlatista. Pridajte zemiaky a hrach, premiešajte a varte pri strednej teplote, až kým sú zemiaky mäkké. Pravidelne premiešajte. Pridajte kapustu, zázvorovú chilli pastu, cukor, citrónovú šťavu a soľ a dobre premiešajte. Prikryte a varte pri miernej teplote 5 minút, alebo kým sa zelenina uvarí. Odstavte, pridajte koriander a dobre premiešajte. Nechajte vychladnúť a rozdeľte na 18 rovnakých dielov. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Rozvaľkajte každú časť na veľmi tenké placky. Rozohrejte platňu a opečte každú placku –  čapátí na oboch stranách po niekoľko sekúnd. Každú čapátí rozdeľte na tri dlhé kúsky a vytvorte z každého pásu kornútok. Naplňte pripravenou plnkou. Utesnite okraje opatrne s múkou rozmiešanou v lyžici vody. Rozohrejte olej v hlbokej panvici a smažte niekoľko kusov samosa naraz pri strednej teplote, až kým sú chrumkavé a zlatohnedé zo všetkých strán. Vyberte na savý papier. Podávajte horúce so zeleným chutney.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach