Jahňací satay s kokosom

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Saté (angl. satay) je pôvodne indonézsky pokrm z ochuteného mäsa vo forme špízu, ktorý je pripravený na grile. Pochádza z ostrova Jáva. V Indonézii sa saté stalo národným jedlom a odtiaľ sa rozšírilo aj do ďalších krajín juhovýchodnej Ázie, ako sú Malajzia, Thajsko, Filipíny, Singapur, Brunej a v neposlednom rade tiež do Holandska a do bývalých holandských kolónií. Dnes sa jedná o pokrm, ktorý sa stal známy po celom svete.

V Indonézii a v juhovýchodnej Ázii sa so satay stretneme pri najobyčajnejších pouličných stánkoch, ale aj v luxusných reštauráciách. Používajú sa rozličné druhy mäsa a morské plody. Typicky žlté sfarbenie mu dodáva kurkuma. K satay sa často používa arašidová omáčka, prípadne sladká sójová omáčka a chilli omáčky.

Suroviny na jahňací satay s kokosom:

800 g jahňacieho stehna

Marináda: 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 1 polievková lyžica tamarind omáčky, 1 polievková lyžica octu, 2 posekané feferónky, 250 ml šálka strúhaného kokosu, 3 polievkové lyžice oleja

Postup:

Mäso nakrájame na kocky asi 2×2 cm. Pripravíme marinádu zmiešaním všetkých zložiek dokopy. Mäso vložíme do marinády a necháme v chladničke odstáť cez noc. Potom mäso z marinády vyberieme a napicháme jednotlivé kocky na ražníky. Takto pripravené grilujeme. Občas potrieme olejom. Podávame s ryžou.

Mohlo by vás zaujímať

Satay – Mäsové špízy s arašídovou omáčkou

30 minútSuroviny na Satay: 250 g bravčových rezňov, mleté čierne korenie, 1 polievková lyžica maizeny, 1 menšie jablko, 2-3 polievkové lyžice oleja, 150 g lúpaných, nesolených… Čítaj ďaľej

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach