Jarná čokoládová torta ozdobená marcipánom nielen pre nedeľnú pohodu.
Suroviny na jarnú čokoládovú tortu ( vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
1 ½ KL instantnej kávy
350 ml vriacej vody
250 g masla
200 g kvalitnej horkej čokolády 70 %
250 g práškového cukru
3 vajcia
2 KL Vanilkovej pasty
240 g hladkej múky
1 balíček Droždia
30 g Holandského kakaa
¼ KL soli
Na polevu:
200 g kvalitnej horkej čokolády 70 %
200 ml smotany na šľahanie
1 KL masla
Na ozdobenie:
Marcipán
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (ø 24 cm)
Postup:
1. Na prípravu cesta v mise zalejeme kávu vriacou vodou. Pridáme na kocky nakrájané maslo, nalámanú čokoládu a cukor a metličkou vymiešame dohladka. Potom pridáme vajcia, vanilkovú pastu a múku zmiešanú s droždím, kakaom a soľou a dôkladne zamiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
2. Korpus necháme vychladnúť.
3. Na prípravu polevy rozpustíme čokoládu v kastróliku vo vodnom kúpeli. Pridáme smotanu a maslo a vymiešame dohladka. Polevou potrieme povrch vychladnutého korpusu a uložíme asi na hodinu do chladničky.
4. Povrch torty dozdobíme vajíčkami vymodelovanými z marcipánu, ktoré môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom.
TIP:
Tortu môžeme ozdobiť jedlými jarnými kvetmi, ako sú fialky, sedmokrásky alebo nechtík.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 2783 kJ / 665 kcal | 787 kJ / 189 kcal |
Tuky | 39 g | 22 g |
Sacharidy | 45 g | 25 g |
Bielkoviny | 10 g | 5,7 g |
Zdroj: Dr.Oetker