Opekaný baklažán s paradajkami a syrom feta je chutné, ľahké jedlo vhodné na obed ale aj na večeru.
Suroviny na opekaný baklažán s paradajkami a syrom feta ( rozpočet na 4 porcie ):
2 väčšie baklažány (cca 15 cm)
2 väčšie cibule
6 strúčikov cesnaku
1,5 dl olivového oleja
20 dkg Feta syra
soľ
mleté čierne korenie
bazalka (čerstvá alebo sušená)
Postup:
Baklažány umyjeme, očistíme. Priečne prekrojíme na polovice. Šupku baklažánov priečne nakrojíme. Na horúcom oleji prudko opečieme baklažán z oboch strán (cca 5 minúty)., vyberieme. Na olej dáme speniť cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané paradajky. Ochutíme soľou, korením a bazalkou. Na zmes vložíme nakrájaný opečený baklažán a dusíme približne 10 minút. Baklažán uložíme na taniere a pred podávaním posypeme kúskami syru Feta. Príprava cca 50 minút.
Vhodné prílohy:
Opekaný baklažán s paradajkami a syrom feta podávame s bielym chlebom alebo bagetou
11.00 h Baklažán očistíme, rozkrojíme, narežeme šupku.
11.10 h Cibuľu a paradajky nakrájame, cesnak roztlačíme.
11.20 h Na oleji prudko opečieme baklažán z oboch strán.
11.30 h Na oleji speníme cibuľu a cesnak a pridáme paradajky.
11.40 h Pridáme opekaný baklažán a dusíme.
11.50 h Pripravenú porciu posypeme syrom.
Rada šéfkuchára:
Do zeleninovej zmesi môžeme pridať kúsky šunky (hydiny, údeného mäsa,…). Namiesto opekaného baklažánu je možné použiť aj opekanú cuketu, alebo patizón.