Suroviny na 8 porcií:
250 g ryže na rizoto, 500 g nastrúhanej uvarenej cvikly, 400 g nastrúhaného parmezánu (100 g do rizota a 300 g na posypanie), 1 cibuľa, 2 dcl zeleninového vývaru, 250 ml bieleho vína, 100 g masla a olivový olej
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľku opekáme na olivovom oleji asi tri minútky a potom pridáme ryžu. Rovnomerne premiešame, aby sa každému zrnku ušiel olejový kúpeľ a po minútke podlejeme bielym vínom. Tajomstvo dobrého rizota je v jeho krémovosti a tú dosiahnete neustálym miešaním a podlievaním vývarom. Predtým ako nalejeme do rizota posledný vývar, pridáme nastrúhanú cviklu. Keď rizoto sčervenie, dolejeme posledný vývar a pridáme 100 g parmezánu, stále miešame na miernom ohni, kým rizoto nezíska správnu konzistenciu. Podľa chuti môžete pridať ešte dúšok bieleho vína.