Falafel sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo zabalené v placke známej ako lafa; falafel často býva pripravovaný ako balený sendvič, pripravený rovnakým spôsobom. Ku falafelovým guľôčkam sa pridávajú šaláty, zaváraná zelenina, štipľavá omáčka a sú pokvapkané omáčkou na spôsob tahini. Falafelové guľôčky sa môžu jesť aj samotné.
Všeobecne sa uznáva, že falafel má pôvod v Egypte, hoci sa rozšírilo po celom Blízkom východe. Egyptskí Kopti tvrdia, že prví pripravili jedlo ako náhradu za mäso počas pôstneho obdobia. Vyprážané guľôčky sú teraz známe po celom svete ako náhrada za mäso a ako forma pouličného jedla.
Suroviny na falafel s jogurtovou omáčkou a s pita chlebom (rozpočet na 4 porcie):
500 g uvareného bôbu, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžičky koriandru, soľ, korenie, rasca, 4 lyžičky sezamu, 300 g jogurtu, ½ lyžičky mletej papriky, ½ uhorky, 2 paradajky, 1 ľadový šalát, 2 ks pita chleba
Postup:
Šalotku a cesnak posekáme najemno a zmiešame spolu s bôbom a koriandrom, osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Vytvoríme hladkú zmes. Z takto pripravenej zmesi formujeme karbonátky, ktoré vypražíme na horúcom oleji.
Mohlo by vás zaujímať
Jogurt ochutíme paprikou a osolíme. Uhorku a paradajky pokrájame na kocky, šalát potrháme na menšie kúsky. Pita chlieb prekrojíme, naplníme ho šalátom, pokrájanou zeleninou a všetko prelejeme jogurtom. Takto pripravený Falafel s jogurtovou omáčkou podávame.
Energetická hodnota jednej porcie: 360 kcal