Jarné rolky plnené zeleninou

Doba prípravy 60 minútEnergia: 695 kcal.Náročnosť

1 porcia obsahuje:

2919kJ / 695kcal, 0 mg cholesterolu, 56 g tukov, 10 g bielkovín, 30 g sacharidov

Suroviny na jarné rolky ( rozpočet na 4 porcie):

Čínska omáčka: 1 kúsok čerstvého ďumbiera (asi 5 cm), 1 strúčik cesnaku, soľ, 4 lyžice suchého sherry, 1 lyžica citrónovej šťavy, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžička medu, 6 lyžíc sezamového oleja, 2 lyžice podzemnicového oleja

Jarné závitky: 12 plátov mrazeného (alebo štrúdľového) cesta na jarné závitky, 1 tenký pór, 1 malý kaleráb, 1 stredne veľká mrkva, 3 listy mangoldu alebo čínskej kapusty, 100 g sójových klíčkov, 1/2 zväzku petržlenovej vňate, 2 lyžice oleja, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžička korenia piatich vôní, soľ, čerstvo zomleté biele korenie, 1 bielok, olej alebo rastlinný tuk na fritovanie

Jarné rolky plnené zeleninou

Postup:

Čínska omáčka: Malým nožom oškrabeme ďumbier ako zemiak a najemno ho nastrúhame, alebo nožom nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a rozotrieme so štipkou soli. Vo vysokej panvici alebo vo fritovacom hrnci rozohrejeme olej. Keď sa na rukoväti varešky, ktorú ponoríme do oleja, začnú tvoriť bublinky, je olej dostatočne horúci. Jarné závitky pražíme po častiach, vždy asi 3 minúty, kým nenadobudnú zlatistú farbu a nie sú chrumkavé. Počas praženia ich raz obrátime. Opražené závitky vyberieme drôtenou naberačkou a na poskladanej kuchynskej utierke ich necháme nakrátko odkvapkať. Jarné závitky poukladáme na misu a udržujeme ich v predhriatej rúre teplé, kým sa všetky neupražia. Hneď potom podávame s omáčkou.

Ďumbier a cesnak dobre premiešame s citrónovou šťavou, sójovou omáčkou, sherry, medom a oboma druhmi oleja. Omáčku necháme pod pokrievkou pri izbovej teplote odstáť, kým pripravíme jarné závitky. Necháme rozmraziť cesto na jarné závitky. Pór očistíme, umyjeme a vrátane zelenej časti nakrájame asi na štvorcentimetrové kúsky. Tie potom pokrájame po dĺžke na tenké rezančeky. Kaleráb ošúpeme, mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké hranolčeky dlhé asi 4 cm. Mangold alebo čínsku kapustu umyjeme a osušíme. Z listov vykrojíme hrubé rebrá a pokrájame na tenké pásiky. Listy nakrájame nahrubo. Klíčky umyjeme v studenej vode a dáme odkvapkať. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nakrájame najemno.

Mohlo by vás zaujímať

Jarné závitky

Jarné závitky Nem ran Hanoi

45 minútTrochu chrumkavej exotiky na tanieri – to vôbec nemusí byť také zložité! Ak chceme pripraviť niečo nápadité na pohostenie pre návštevu, alebo si len tak… Čítaj ďaľej

Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Nakrájanú zeleninu, sójové klíčky a petržlenovú vňať pražíme na prudkom ohni a pri ustavičnom miešaní asi 2 minúty. Všetko ochutíme sójovou omáčkou, zmesou korenia piatich vôní, soľou a dvoma štipkami bieleho korenia. Rozdelíme na taniere a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 50 °C (plynovú na stupeň 2), aby sme mohli závitky udržovať teplé. Plát cesta si rozložíme na dosku a tesne pod jeho stredom sformujeme asi 12 cm dlhý pás zeleniny. Okraje dookola potrieme rozšľahaným bielkom, aby závitky pri skladaní a pečení dobre držali pohromade. Ďalšie pláty cesta naplníme rovnakým spôsobom. Každý plát cesta na oboch stranách preložíme cez plnku. Aj pozdĺžnu stranu preložíme cez plnku. Cesto čo najpevnejšie zavinieme a na okrajoch dobre pritlačíme. Jarné rolky podávame s omáčkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach