Jarné závitky s pikantnou omáčkou

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Jarné závitky sú plnené závitky (obvykle z ryžového papiera) naplnené zeleninou, prípadne mäsom, rezancami a ďalšími ingredienciami. Najčastejšie sa podávajú čerstvé, alebo sa môžu piecť alebo fritovať. Pôvodne pochádzajú najskôr z čínskej kuchyne, hojne rozšírené sú ale aj v kuchyniach juhovýchodnej Ázie (predovšetkým vo vietnamskej kuchyni), možno sa s nimi ale stretnúť v ázijských reštauráciách takmer po celom svete. Názov „jarné závitky“ je odvodený z doslovného prekladu čínskeho označenia pre jarné závitky. Tento názov je dovozený od toho, že jarné závitky boli sezónnym pokrmom podávaným na jar, pretože sa na ich výrobu používa jarná zelenina.

Suroviny na jarné závitky s pikantnou omáčkou ( rozpočet na 4 porcie – na 1 porciu potrebujeme 2 závitky ):

100 g kapusty, 100 g mrkvy, 100 g póru, 100 g húb judášovo ucho (dá sa nahradiť napr. šampiňónmi), 80 g sklenených mungo rezancov – namočiť na 10 minút do teplej vody, cesnak, rastlinný tuk na potretie, 2 lyžice oleja na restovanie zeleniny, 3 lyžice sójovej omáčky, štipku hnedého cukru, 8 plátkov tenkého rezancového cesta na závitky (rozmer 20 × 20 cm)

Pikantná orientálna omáčka:  2 lyžice tatárskej omáčky, 3 lyžice sladko-pálivej thajskej omáčky

Postup:

Na rozohriatom oleji orestujeme nasekaný cesnak, pridáme na rezančeky nakrájanú mrkvu, kapustu, pór, judášovo ucho a scedené sklenené rezance. Orestujeme cca 3 minúty, stiahneme z plameňa a pridáme sójovú omáčku, čierne korenie, cukor. Necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Jarné rolky

Jarné rolky

40 minútEnergia: 460 kcal.Suroviny na Jarné rolky ( rozpočet pre 2 osoby ): 20 plátkov čerstvého cesta na jarné rolky, 150 g mletého bravčového mäsa, 100 g mrkvy,… Čítaj ďaľej

Zmes zabalíme ako minizáviny do tenkého závitkového rezancového cesta. Naskladáme na plech, potrieme rastlinným tukom a pečieme pri 180 °C, cca 10 minút – dozlatista. Namáčame do pripravenej omáčky.

Pikantná orientálna omáčka: Omáčku vytvoríme zmiešaním všetkých ingrediencií.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach