Karbonátky z červenej šošovice s kari korením

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Karbonátky z červenej šošovice som robila niekoľkokrát a vždy nám doma veľmi chutily. Pokúsila som sa ich trocha ozvláštniť a pridala som do nich trocha kari korenia.

Suroviny na karbonátky z červenej šošovice:

330 g varenej červenej šošovice, 1-2 ks stopkatého zeleru, 1 mrkva, 1 strúčik cesnaku, 40-60 g strúhanky (najlepšie domácej), hrsť petržlenovej vňate, 1 lyžica kari korenia, soľ, mleté čierne korenie, trocha citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna, olivový olej

karbonátky z červenej šošovice

Postup:

Červenú šošovicu varíme asi 10-12 minút vo vode (zmäkne, zožltne) a zlejeme ju. Stopkatý zeler nasekáme na malé kocky. Mrkvu nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme a prudko orestujeme zeleninu na panvici s trochou olivového oleja. Polovicu šošovice roztlačíme na kašu (mixérom alebo cez sito). Potom všetku šošovicu zmiešame s opečenou zeleninou, kari, najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, citrónovou kôrou (nie je nutná), osolíme a okoreníme. Do zmesi postupne pridávame strúhanku pokým nemáme tvarovateľné cesto. Z hmoty vytvarujeme karbonátky (cca 8 ks). Karbonátky obalíme v strúhanke a opečieme na troche olivového oleja. Päť minút z každej strany. Podávame so šalátom ale aj zemiakmi (varenými či grilovanými) alebo s pečivom. Tieto karbonátky sú trocha mäkšie a drobivé, ale chuťovo vynikajúce.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach