Marinované huby shimeji a opečené tofu

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

U nás nevídaný, ale v Japonsku klasický vegetariánsky recept ma hneď na prvý raz očaril. Po prvom súste som vedel, že sa v mojej kuchyni toto jedlo udomácni. 🙂 Huby shimeji dostať u nás v bežných obchodoch zriedkavo, ale v špecializovaných obchodoch to nie je problém. V tomto recepte sa dajú nahradiť aj hubami enoki, ale to vám asi veľmi nepomôže. Ja obidva druhy kupujem v obchode Freshlandia v OC Centrál.

Suroviny na marinované huby shimeji a opečené tofu:

shimeji huby, cesnak, jarná cibuľka, tofu biele, sójová omáčka, ryžový ocot, petržlenová vňať, čili paprička

huby shimeji a opečené tofu

Postup:

Huby shimeji rastú v trsoch, preto im treba odrezať spodnú koreňovú časť a rozdeliť ich na jednotlivé hríbiky. 5 minút ich restujeme na oleji s cesnakom. Keďže je to japonský recept, najlepšie je použiť nejaký olej obľúbený v Ázii, napríklad sézamový. Keď huby vychladnú, premiestnime ich do sklenenej nádoby a polejeme sójovou omáčkou a ryžovým octom. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a čili papričku zbavenú semienok. Huby v marináde nemusia plávať, pomer sójovej omáčky a octu si zvoľte sami, podľa chuti. Nádobu odložíme na 24 hodín do chladničky a raz za čas celý obsah premiešame. Tofu rozrežeme na dva rovnako veľké steaky, posolíme, uložíme medzi niekoľko vrstiev papierových utierok a stlačíme, aby sme ho zbavili prebytočnej vody. Osmažíme ho z každej strany na kokosovom oleji do zlatista. Podávame s vychladenými marinovanými hubami posypanými jarnou cibuľkou.

Autor:
Robo Papp