Marinovaný baklažán so zeleninou a Salsou Caprese

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny ( rozpočet na 4 porcie):

800 g baklažán, 4 strúčiky cesnak, pálivá mletá paprika, oregano, 2 dl olivový olej, 150 g čerstvá mozzarella, 320 g paradajky alebo cherry paradajky, čerstvá bazalka,1 ks citrón (alebo citrónová šťava), 160 g brokolica,160 g karotka, tatárska omáčka s príchuťou cesnak

Marinovaný baklažán so zeleninou a Salsou Caprese

Postup:

Baklažán pozdĺžne nakrájame na plátky, ľahko potrieme mletým cesnakom, oreganom a paprikou, osolíme, okoreníme a ugrilujeme. Pripravíme salsu – paradajky a mozzarelu nakrájame na malé kocky, zmiešame, pridáme nasekanú bazalku, trochu citrónovej šťavy, olivového oleja a dochutíme soľou alebo korením podľa chuti. Brokolicu a karotku povaríme v slanej vode s trochou cukru alebo medu, na zvýraznenie chuti.

Na tanier poukladáme plátky grilovaného baklažánu, pridáme salsu, varenú zeleninu a tatársku omáčku s príchuťou cesnaku.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach