Pohánka má v surovom stave múčnu a horkastú chuť. Preto je vhodné, aby sa pred spracovaním premyla vodou. Ja som si na jej chuť zvykla a už to robím iba pri jej surovom spracovaní. Čas a doba trvania spracovania závisia od toho, ako máte čas. Ak si pohánku vopred namočíte (asi 4-5 h), jej spracovanie v tepelnom stave bude kratšie a aj s cviklou zachováte viac živín. Ak ju nenamočíte, kým v teplej panvici za varu zmäkne, potrvá to asi 25 min. (pre 2 – 4 osoby)
Suroviny na pohánku s cviklou:
za hrsť pohánky (1 osoba), tymian, 1 veľká alebo 3 malé cvikly, dve šalotky, 4 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, morská soľ alebo kryštalická ružová soľ, čierne mleté korenie, zeleninový vývar alebo voda cca dva litre, kokosový olej (alebo tuk na základ).
Postup:
Na horúcu panvicu dáme tuk, po jeho zohriatí asi o minútu pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Necháme mierne opiecť do zlatista a pridáme štipku soli, čierne korenie a nasekaný čerstvý tymian. Premiešame a pridáme na kocky nakrájanú cviklu. Cviklu zatiahneme teplom asi 5 min. V podstate takto už máte aj bez pohánky hotové jedlo, a to teplý šalát. Ak by ste to rozmixovali, máte nátierku 🙂
Do horúcej cvikly pridáte pohánku a prehrejete ju nasucho. Prilejete vodu alebo vývar tak, aby bola pohánka asi 1cm nad povrchom zaliata. Pohánka nemení dramaticky svoj objem, no absorbuje tekutinu, aby zmäkla. Dochutíme cesnakom a petržlenovou vňaťou. Premiešame. Varí sa dovtedy, kým nezmäkne. Zbadáte to ochutnávaním a podľa toho, že pohánkové zrnko sa otvára ako srdiečko ?.
Pohánka sa podáva teplá. Najlepšie zasypaná petržlenovou vňatkou s tymianom, môžete pridať feta syr, dostrúhať čerstvú cviklu, prípadne pridať pohánkové korenie. Možností je nekonečne veľa. ?
Tip redakcie:
Na prípravu tohoto jedla môžete použiť korenie od spoločnosti SanusVia, ktoré je v bio kvalite, má zaručený pôvod a kvalitu. Je balené bez glutamanu, soli a iných prísad. Kvalitné korenie má samo o sebe prirodzenú silu, vôňu a chuť, inú než na akú ste bežne zvyknutí z obchodných reťazcov.
Korenie je špeciálne balené v originálnych papierových škatuľkách, ktoré sú zároveň aj koreničkami. Škatuľky alebo koreničky si môžete uložiť do štýlovej drevenej kazety tak, aby ste ich mali stále na očiach a vždy poruke ?. Alebo si ich uložíte jednoducho doma do zásuvky.