Rizoto so zelenou špargľou

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Rizoto so zelenou špargľou, domácimi sušenými rajčinami a bazalkou

Suroviny na rizoto so zelenou špargľou:

100 g arborio ryže, 0,05 dcl bieleho vína, 1 ks šalotka banánová na drobno nakrájaná, 1,5 dcl vývaru z koncov + na podlievanie, 120 g zelenej špargle, 2 strúčiky cesnaku, 50 g cherry paradajok, 3 vetvičky tymiánu, soľ, cukor hnedý, korenie čierne, olivový olej, 2 PL mascarpone, bazalka

Rizoto so zelenou sparglou

Postup:

Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme arborio ryžu a miešame, kým nebude sklovitá. Podlejeme bielim vínom. Po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle, ktorý si pripravíme tak, že konce vyvaríme vo vode pod bodom varu, pridáme polovicu citrónu, bôbkový list a čierne celé korenie a varíme približne 20 minút.

Ryža by mala zostať al dente. Keď máme ryžu pripravenú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom a ochutíme. Pridáme ryžu a podlejeme vývarom tak, aby tak akurát plávala. Necháme chvíľu prehriať, vmiešame mascarpone, nasekanú bazalku a dochutíme.

Mohlo by vás zaujímať

zeleninove rizoto s kuracim masom

Maďarské rizoto

30 minútEnergia: 638 kcal.Suroviny na maďarské rizoto: 600 g hovädzieho mäsa (plece alebo nízka roštenka), 50 g prerastenej slaniny, 2 lyžice oleja alebo masti, 1 lyžica mletej… Čítaj ďaľej

Naložíme na tanier, na vrch rozložíme cherry paradajky, ktoré si môžeme pripraviť aj do zásoby tak, že ich prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymiánom, olivovým olejom a vložíme do trúby na približne 50°C a necháme sušiť.

Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú použiť aj k viacerým jedlám (napr. počas grilovania). Môžeme dozdobiť čiernym sezamom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach