Syrové fondue s ementálom a cesnakom

Doba prípravy 25 minútEnergia: 849 kcal.Náročnosť

Pôvod starobylého syrového fondue nie je úplne objasnený. Ako Švajčiarsko, tak aj Savojsko si robia nároky na vynález pokrmu so storočnou tradíciou. Faktom je, že ako švajčiarski, tak aj francúzski alpskí pastieri žili po väčšinu roka v odlúčení od okolitého sveta. K základným potravinám, ktoré si mohli sami vyrábať, patril chlieb a syr, takže k vynálezu syrového fondue nebolo ďaleko. Podľa inej verzie fondue vynašli mnísi, ktorí v čase postu nesmeli požívať pevné pokrmy, teda ani syr. Avšak v roztavenej forme ho požívať smeli bez toho, aby tým porušili zákaz. Vo všeobecnom povedomí sa fondue spája s pastiermi v horách, v skutočnosti to býval pokrm bohatých ľudí v mestách, pretože sa robí zo vzácnych trvanlivých syrov, ktoré sa pastieri a hospodári snažili predať a sami ich jedli len výnimočne.

Okrem francúzsko-švajčiarskeho fondue zo syra sú dnes známe aj fondue z mäsa, fondue z rýb alebo čokoládové fondue, aj keď sa v príslušných nádobách netavia, ale fritujú alebo varia. Prenesenie názvu aj na tieto pokrmy má skôr korene v obdobných nádobách, v ktorých sa pokrmy pripravujú, a tiež v podobnom spôsobe stolovania.

Všetky druhy fondue sa vyznačujú tým, že pokrm nie je podávaný hotový, ale surové suroviny a nástroje sa pripravia na stôl. Každý si potom svoju porciu dochucuje a tepelne pripravuje sám. Naraz uvariť, respektíve osmažiť, je možné len individuálne malé množstvo, takže stolovanie môže trvať aj niekoľko hodín a účastníci majú celú dobu možnosť spolu konverzovať.

Suroviny na syrové fondue s ementálom:

1 strúčik cesnaku, 1 lyžica masla, 1 lyžica hladkej múky, 1/2 l mlieka, 400 g topeného syra, 200 g ementálu, trochu mletého čierneho korenia a muškátu, 1 sendvič

Postup:

Ohňovzdorný keramický hrniec potrieme zvnútra očisteným strúčikom cesnaku. Maslo rozpustíme pri miernej teplote, pridáme múku a krátko premiešame. Zalejeme mliekom, metličkou rozmiešame a pri miernej teplote 10 minút povaríme. Syr nakrájame na tenké pásiky, kým sa úplne nerozpustí. Okoreníme a dochutíme muškátom. Hrniec s fondue postavíme uprostred stola. Fondue počas jedla udržiavame stále v pomalom vare. Sendvič nakrájame na veľké kocky a namáčame do fondue. Syrovú masu občas premiešame, aby sa nepripálila.

Mohlo by vás zaujímať

Syrové fondue

Syrové fondue s bielym vínom

15 minútSyrové fondue u nás doma máme radi. Prvý krát sme ho jedli na dovolenke v Švajčiarsku. Zastavili sme sa v malom mestečku Vevey, kde sme… Čítaj ďaľej

Náš tip:

Fondue môžete pred podávaním dochutiť troškou čerešňovice

1 porcia : 3554 J / 849 kcal

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach