Zelenina s cesnakovou omáčkou – suroviny (rozpočet na 4 porcie):
Cesnaková omáčka: 1/2 krajčeka hriankového chleba, 2 lyžice mlieka, 4 strúčiky cesnaku, soľ, 2 žítky, 3 lyžice citrónovej šťavy, 1/4l olivového oleja, 2 lyžice viažnej vody
Zelenina: 250 g maiých, pevných cukín, 300 g mladej mrkvičky, 1 zelená, 1 žltá a 1 červená paprika, 250 g šalátovej uhorky, 1 malá biela reďkovka, 4 jarné cibuľky, 4 veľké šampiňóny
Postup:
Z hriankového chleba odkrojíme kôrku a striedku rozdrobíme. Pokvapkáme mliekom a necháme zmäknúť. Cesnak ošúpeme a pretlačíme do misky s väčšou štipkou soli. Pridáme žĺtky, lyžicu citrónovej šťavy a hriankový chlieb. Ručnou metličkou postupne zašľahávame olej, 2 lyžice citrónovej šťavy a vodu, kým sa všetko nespojí do hustej omáčky. Cukiny umyjeme, osušíme, odkrojíme stonku a zvyšok kvetu, potom po dĺžke nakrájame na centimetrové hranolčeky. Mrkvičky očistíme, umyjeme a nakrájame na hranolčeky. Papriku umyjeme, po dĺžke prekrojíme, vyberieme jadrovník a rebrá a nakrájame asi na centimetrové pásiky.
Mohlo by vás zaujímať
Šalátovú uhorku ošúpeme, po dĺžke prekrojíme, lyžicou vydlabeme semiačka a takisto ju pokrájame na centimetrové hranolčeky. Reďkovku ošúpeme, po dĺžke nakrájame na štvrtky a potom na hranolčeky. Jarnú cibuľku očistíme a umyjeme. Šampiňóny očistíme, umyjeme mliekom a necháme zmäknúť. Zeleninu upravíme na taniere alebo na veľkú misu. Cesnakovú omáčku podávame k zelenine v osobitných miskách.