Zeleninové rizoto s parmezánom

Doba prípravy 25 minútEnergia: 486 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 500 kcal

Suroviny (rozpočet pre 4 porcie):

40 dkg guľatozrnnej ryže, 2 malé karotky, 1/4 dkg šampiňónov, 1 malú cukinu, 1 cibuľu, 2 balíčky šafranu, 1/8 l bieleho vína, 1 1/2 l hovädzieho vývaru (príp. kocky bujónu), 10 dkg postrúhaného parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, maslo, olej

Postup:

Ošúpeme cibuľu a posekáme nadrobno. Umyjeme šampiňóny a osušíme ich prikladaním utierky. Umyjeme cukinu a odrežeme konce. Všetko pokrájame na približne rovnako veľké plátky alebo kocky. Pokvapkáme šampiňóny citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Uvaríme karotky v mierne osolenej vode tak, aby neboli celkom mäkké. Opláchneme studenou vodou. Opražíme šampiňóny na malom množstve oleja, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme dôkladne odkvapkať.

Umyjeme ryžu určenú na prípravu rizota. Vo väčšom hrnci rozpálime 1 polievkovú lyžicu masla, pridáme cibuľu a ryžu a opražíme. Podlejeme ryžu bielym vínom a necháme tekutinu skoro úplne odpariť. Podlejeme ryžu polovicu vývaru, pridáme šafran a môžeme ešte trochu posoliť. Pomaly varíme rizoto asi 20 minút. Postupne pridávame zvyšok vývaru a vždy pomiešame. Pred ukončením varenia vmiešame zeleninu, šampiňóny a postrúhaný parmezán. Zeleninové rizoto s parmezánom by malo byť kašovité.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach