Koláč na Zelený štvrtok:-)
Suroviny na zelený veľkonočný koláč:
Na cesto: 2 balenia Pizze v prášku, 340 ml studenej vody
Na náplň: 200 g čerstvého špenátu, 1 rožok, 250 g tvarohového syra (typu Lučina), 2 vajcia, 250 g anglickej slaniny, 3 strúčiky cesnaku, 3 zarovnané PL strúhaného tvrdého syra, 1 zarovnaná KL soli, ½ KL korenia, 3 vajcia, 1 vajce na potretie
Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 27 cm), valček, sitko, štetec na potieranie
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame zmesi na pizzu s vodou a vypracujeme hladké cesto. Polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej formy, vytvoríme okraj. Na prípravu náplne opláchneme špenát na sitku, prelejeme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do misy nakrájame na malé kúsky rožok, pridáme nasekaný špenát, tvarohový syr, 2 vajcia, slaninu nakrájanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame a rozotrieme do formy na cesto. Do náplne pomocou lyžice vytvoríme 3 jamky a do každej z nich vyklepneme vajce. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 27 cm, položíme na náplň, mierne pritlačíme a potrieme pomocou štetca rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Zelený veľkonočný koláč môžeme podávať teplý aj studený.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 45 minút
Tip:
Namiesto čerstvého špenátu môžeme použiť 400 g mrazeného listového špenátu.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 787 kJ / 188 kcal | 444 kJ / 106 kcal |
Tuky | 16,97 g | 9,59 g |
Sacharidy | 23,77 g | 13,43 g |
Bielkoviny | 11,97 g | 6,75 g |
Zdroj: Dr.Oetker