Zelený veľkonočný koláč

Doba prípravy 45 minútEnergia: 188 kcal.Náročnosť

Koláč na Zelený štvrtok:-)

Suroviny na zelený veľkonočný koláč:

Na cesto: 2 balenia Pizze v prášku, 340 ml studenej vody

Na náplň: 200 g čerstvého špenátu, 1 rožok, 250 g tvarohového syra (typu Lučina), 2 vajcia, 250 g anglickej slaniny, 3 strúčiky cesnaku, 3 zarovnané PL strúhaného tvrdého syra, 1 zarovnaná KL soli, ½ KL korenia, 3 vajcia, 1 vajce na potretie

Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 27 cm), valček, sitko,  štetec na potieranie

Zelený veľkonočný koláč

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame zmesi na pizzu s vodou a vypracujeme hladké cesto. Polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej formy, vytvoríme okraj. Na prípravu náplne opláchneme špenát na sitku, prelejeme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do misy nakrájame na malé kúsky rožok, pridáme nasekaný špenát, tvarohový syr, 2 vajcia, slaninu nakrájanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame a rozotrieme do formy na cesto. Do náplne pomocou lyžice vytvoríme 3 jamky a do každej z nich vyklepneme vajce. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na placku s priemerom 27 cm, položíme na náplň, mierne pritlačíme a potrieme pomocou štetca rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Zelený veľkonočný koláč môžeme podávať teplý aj studený.

Mohlo by vás zaujímať

Veľkonočná vaječná tlačenka so zeleninou

20 minútVaječná tlačenka so zeleninou, to je ľahká večera alebo desiata so želatínou na vaječnú tlačenku, ktorá poteší vaše chuťové poháriky! Veľkonočná vaječná tlačenka so zeleninou… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 45 minút

Tip:

Namiesto čerstvého špenátu môžeme použiť 400 g mrazeného listového špenátu.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia787 kJ / 188 kcal444 kJ / 106 kcal
Tuky16,97 g9,59 g
Sacharidy23,77 g13,43 g
Bielkoviny11,97 g6,75 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach