Jarné čakankové lodičky sú vhodné ako predjedlo alebo ako na ľahký obed.
Suroviny na jarné čakankové lodičky:
400 g balenie hranoliek, 1 čakanka, 200 g čerstvého tvarohu, 1 zväzok čerstvej vňate (petržlen, trebuľka, medovka), 2 filé zo sardely, 1 lyžička horčice, 50 ml olivového oleja, 12 hráškov na ozdobenie, 50 ml ajvaru (paprikového pyré), lyžička mletej rímskej rasce, soľ, mleté čierne korenie, červená paprika na ozdobenie
Postup:
Hranolky pripravte podľa návodu na obale. Čakanku umyte a rozdeľte na jednotlivé lístky. Vňať umyte, osušte a posekajte na doštičke nadrobno. Sardely zlejte z oleja a takisto pokrájajte na doštičke nadrobno. Všetko spolu zmiešajte s horčicou, olejom a polovicou tvarohu. Takto pripravenú masu vložte do striekačky na zdobenie a vytláčajte postupne na lístky čakanky. Hotové lodičky ozdobte hráškom.
Ajvar zmiešajte so zvyšným tvarohom a jemne dochuťte soľou, čiernym korením a rímskou rascou. Takto pripravenú masu vložte do striekačky na zdobenie a opäť vytláčajte na zvyšné lístky čakanky.
Umyte papriku, prekrojte na polovicu, odstráňte semienka a pokrájajte pozdĺžne na pásiky široké 1 cm. Paprikové pásiky použijete na ozdobenie.
Dipy servírované na lístkoch čakanky podávajte napríklad s hranolčekmi.