Jesenné čokoládové rezy so slivkovým lekvárom

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny na jesenné čokoládové rezy:

Tekvicové pyré: 1 menšia tekvica maslová alebo hokaido, 1 PL masla, štipka soli

Tekvicový korpus: 3 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 240 g tekvicového pyré, 1 ČL citrónovej šťavy, 180 g hladkej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého muškátového orieška, 6 ks mletých klinčekov, 150 g slivkového lekváru,  voda( čaj), um

Krém: 100 g masla, 70 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g  smotanový syr Philadelpia čokoládová poleva: 150 g horkej čokolády, 20 g práškového cukru, 20 g masla, 150 ml plnotučného mlieka

Jesenné čokoládové rezy
stock.adobe.com

Postup:

Tekvicu rozkrojíme, vydlabeme, nakrájame na 3 cm kocky. Maslovú musíme ošúpať. Hokaido nie, pretože pri tepelnom spracovaní šupa zmäkne. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme tekvicu, soľ  a podlejeme 1/2 dl vody. Prikryté dusíme 15-20 minút. Tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré. Múku preosejeme, zmiešame so sódou bikarbónou a korením. Vajcia vyšľaháme do peny, po lyžičkách zamiešame cukor  a citrónovú šťavu. Do zmesí opatrne vmiešame  múkovú zmes a tekvicové pyré. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech o rozmeroch 36 x 25 cm, prípadne vyložíme papierom. Dáme piecť na 180ºC na 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Slivkový lekvár rozmiešame s trochou vody alebo čaju, pridáme um, rozotrieme po celej ploche korpusu.  Behom pečenia korpusu si pripravíme krém. Maslo s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme syr a znova vymiešame. Krém dáme schladiť na 30 minút. Po vychladnutí ho rozotrieme na korpus potretý slivkovým lekvárom. Dáme schladiť. Na vychladnutý rez rozotrieme čokoládovú polevu. Polámanú čokoládu zalejeme vriacim mliekom bez šupky, pridáme cukor, maslo a miešame, pokiaľ nevznikne hustá lesklá poleva. Tu nalejeme na vychladnuté rezy, vidličkou vytvoríme ozdobné vlnky a dáme schladiť. Krájame na rezy. Jesenné čokoládové rezy podávam napríklad ku káve.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach