Suroviny na Judášky:
Na cesto: 1 balenie Buchiet Dr.Oetker, 200 ml vlažného mlieka, 150 g rozpusteného vychladnutého masla, ½ KL rumovej arómy, 50 g hrozienok
Na ozdobenie: 50 g plátkov mandlí, 1 rozšľahané vajce
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, maslovačku
Postup:
Na prípravu cesta pridáme do zmesi na buchty mlieko, maslo, arómu, hrozienka a ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 12 dielov, ktoré vyváľame na valčeky s dĺžkou 20 cm a vytvarujeme do špirály a rôznych iných tvarov (napr. podľa obrázku). Položíme na vymastený plech a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej do rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3-4
- Doba pečenia: asi 25 minút
TIP 1: Judášky môžeme podľa chuti potrieť medom alebo maslom.
TIP 2: Judášky po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrom zmiešaným s 1 zarovnanou PL práškového cukru.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1089 kJ / 250 kcal | 1264 kJ / 302 kcal |
Tuky | 17,37 g | 20,20 g |
Sacharidy | 21,71 g | 25,25 g |
Bielkoviny | 3,97 g | 4,61 g |
Zdroj: Dr.Oetker