Kačacia roláda na gazdovský spôsob

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny:
2 400 g kačica celá, 400 g kačacie prsia, 300 g kačacie pečienky, 150 g cibuľa šalotka, 100 g kačacia masť, 1 ČL petržlenová vňať posekaná, 4 ks vaječný žĺtok, 100 g šľahačka, 5 ks pečivo, 100 g mlieko na namáčanie pečiva, 40 cl malokarpatské brandy, 80 g mlieko sušené polotučné, ½  ČL cesnak Appetit natural drvený bez soli, štipka majoránka, štipka soli, štipka korenie mleté biele
Kačacia roláda
Postup:
Umytú očistenú kačicu položíme s prsiami na pracovnú plochu. Po celej dĺžke v strede chrbta rozkrojíme kožu po kosť a postupne uvoľňujeme ľavú a pravú stranu pozdĺž kosti tak, aby mäso ostávalo prichytené na koži. Kožu nesmieme rozrezať. Keď vyberieme všetky kosti, vznikne nám veľký masový plát s kožou. Časť mäsa z pŕs zrežeme a doplníme miesta na celom pláte, kde je mäsa málo. Cely plát mäsa vyklepeme pod igelitom, osolíme, okoreníme, potrieme plnkou a zrolujeme od krku smerom dolu, previažeme motúzom, položíme na alobal, potrieme rozpusteným maslo, zabalíme, položíme na plech, podlejeme vodou a pečieme pri 180 °C jednu hodinu a 20 minút. Počas pečenia roládu častejšie otáčame. Plnka: Kačacie prsia najemno zomelieme, zalejeme šľahačkou, v ktorej sme rozmiešali sušené mlieko. Ďalej pridáme vaječné žĺtky, soľ, korenie mleté biele, prelisovaný cesnak a všetko spolu premiešame. Do tejto zmesi pridáme na kocky krájané kačacie pečienky podusené na šalotke v kačacej masti, dobre vymačkáme, rozdrobíme v mlieku namáčané pečivo, prilejeme malokarpatské brandy, pridáme petržlenovú vňať, majoránku a všetko spolu dobre premiešame. Pečenú roládu pokrájame na kolieska a podávame s červenou kapustou s pomarančmi a zemiakovou knedľou. Po vychladnutí sa môže použiť na studenú misu.

Zdroj: Pochúťky a misy z hydiny