Očarte svojich blízkych a pripravte im lahodný Kardinálov koláč.
Kardinálov koláč je jeden z najpopulárnejších koláčov Viedenskej kuchyne. Vo Viedenskej cukrárni by Vám originál Rezy kardinál ponúkli so slivkovým lekvárom a čerstvou šľahačkou.
Suroviny na pečenie:
Cesto: 50 g polohrubej múky, 1 lyžica kypriaceho prášku, 10 vajec, 290 g cukor kryštálový
Plnka: 500 ml smotany na šľahanie (na pokrytie povrchu koláča šľahačkou odporúčam ešte 250 ml smotany navyše),1 stužovač šľahačky
Pečenie: Elektrická rúra 185 °C, teplovzdušná rúra 160°C
Postup:
2 vajcia, 8 žĺtkov, 80g cukru, 1 vanilkový cukor vyšľaháme do hustej peny. Potom jemne zapracujeme múku s kypriacim práškom. Zo zvyšného cukru a 8 bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Plech vyložíme papierom na pečenie a striedavo naň vedľa seba vylejeme pásy žltého cesta a snehu. Plech dáme do predhriatej rúry a cesto upečieme. Upečený a vychladnutý plát rozrežeme na dve rovnaké polovice. Spodnú polovicu natrieme šľahačkou a zakryjeme druhou polovicou. Povrch potrieme šľahačkou a ozdobíme. (ovocím, strúhanou čokoládou, atď..)
Rozloženie cesta na plechu (pásy cesta a snehu):
tu prerezať na dve polovice po upečení
Vrchnú polovicu koláča uložíme po rozrezaní na spodnú polovicu tak, aby žltá časť vrchnej polovice pokryla bielu –snehovú časť druhej polovice , čo vytvorí pekný farebný efekt pri krájaní koláča na jednotlivé porcie.