Králik na spôsob zveriny – suroviny (rozpočet na 4 porcie):
½ domáceho králika (zadná časť), 1 dl oleja, 100 g údenej slaniny bez kože, 200 g cibule, 300 g koreňovej zeleniny, 3 dl sladkej smotany na varenie, 1 dl bieleho vína, 5 dl vývaru (z kostí, bujónová kocka), 30 g hladkej múky, 1 PL masla, soľ, celé čierne a nové korenie, 3 bobkové listy, 1 citrón, tymian, brusnicový kompót
Postup:
Zadnú časť králika umyjeme, odblaníme a nasekáme na menšie časti. Pripravené kúsky prešpikujeme slaninkou, osolíme a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Mäso vyberieme a vo výpeku opražíme nakrájanú cibuľu a zeleninu s pridanými koreninami. Podlejeme vývarom, vložíme mäso a pečieme v rúre pri teplote cca 160 °C do mäkka cca 45 minút. Počas pečenia podlievame vývarom. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme zátrepkou z múky a sladkej smotany, rozšľaháme na krémovú hustotu a minútu povaríme. Omáčku ochutíme vínom, citrónovou šťavou a maslom. Pri podávaní mäso podlejeme omáčkou a zdobíme plátkom citróna s brusnicovým kompótom.
11.00 h Králička nasekáme na menšie kúsky, prešpikujeme slaninkou
11.20 h Mäso opečieme, vyberieme, vložíme cibuľu a zeleninu, okoreníme
11.45 h Na podusenú zeleninu vrátime mäso, podlejeme a dáme piecť
12.30 h Mäso vyberieme a zeleninovú šťavu zalejeme zátrepkou
2.45 h Omáčku mixujeme do hladka, ochutíme a zjemníme maslom
13.00 h Mäso podlejeme omáčkou a zdobíme
Mohlo by vás zaujímať
Ešte jedna rada pre jedlo Králik na spôsob zveriny:
vhodnou prílohou je cestovina alebo žemľové knedle a králika môžeme zameniť za bravčové srdce (kratšie dusenie)