Suroviny na nadýchané lievance s tvarůžkovým stredom:
700 ml mlieka
400 g hladkej múky
300 g Olomouckých tvarůžkov Malé
20 g droždia
2 vajcia
štipka soli
olej na vyprážanie
200 ml smotany na šľahanie
400 g odkôstkovaných čerešní (prípadne zmes červeného ovocia)
100 g práškového cukru
1 citrón
Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Z pripraveného množstva odoberieme pol hrnčeka mlieka a trochu ho ohrejeme – približne tak, aby sa v ňom dal udržať prst. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžicu múky a necháme štvrťhodinku v teple, aby kvások nakysol.
Múku preosejeme do misy, pridáme k nej nakysnutý kvások, zvyšné mlieko, vajíčka a štipku soli. Dobre premiešajte na riedke cesto a nechajte v teple asi polhodinku vykysnúť.
V panvici na pečenie lievancov rozohrejte olej a nalejte trochu cesta do každej jamky. Na každý lievanček hneď dajte celé koliesko tvarůžka a prelejte ďalšou dávkou cesta, aby bol tvarůžek ukrytý.
Opečte z oboch strán.
Vykôstkované čerešne alebo zmes ovocia (môžete použiť aj mrazené) vložte do hrnca, pridajte cukor, vytlačte šťavu z jedného citróna a zalejte 130 ml vody. Priveďte k varu a 10 až 15 minút varte, aby sa šťava zahustila. Omáčku môžete po uvarení aj rozmixovať alebo ovocie roztlačiť tlačidlom na zemiaky.
Upečené lievančeky prelejte na tanieri ovocnou omáčkou a pridajte kopček ušľahanej šľahačky.
Tip:
K lievančekom sa určite hodí letná ovocná limonáda, ktorú jednoducho zvládnete pripraviť aj doma: Nechajte trochu ovocia bokom na ozdobenie a zvyšné roztlačte priamo v džbániku. Zalejte jemne perlivou vodou, pridajte trochu citrónovej šťavy, medovku a oslaďte medom. Prihoďte ovocie vcelku a môžete podávať.