Nadýchané lievance s tvarůžkovým stredom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na nadýchané lievance s tvarůžkovým stredom:

700 ml mlieka

400 g hladkej múky

300 g Olomouckých tvarůžkov Malé

20 g droždia

2 vajcia

štipka soli

olej na vyprážanie

200 ml smotany na šľahanie

400 g odkôstkovaných  čerešní (prípadne zmes červeného ovocia)

100 g práškového cukru

1 citrón

lievance s tvarůžkovým stredom
Nadýchané lievance s tvarůžkovým stredom

Postup:

Najprv si pripravíme kvások. Z pripraveného množstva odoberieme pol hrnčeka mlieka a trochu ho ohrejeme – približne tak, aby sa v ňom dal udržať prst. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžicu múky a necháme štvrťhodinku v teple, aby kvások nakysol.

Múku preosejeme do misy, pridáme k nej nakysnutý kvások, zvyšné mlieko, vajíčka a štipku soli. Dobre premiešajte na riedke cesto a nechajte v teple asi polhodinku vykysnúť.

V panvici na pečenie lievancov rozohrejte olej a nalejte trochu cesta do každej jamky. Na každý lievanček hneď dajte celé koliesko tvarůžka a prelejte ďalšou dávkou cesta, aby bol tvarůžek ukrytý.

Opečte z oboch strán.

Vykôstkované čerešne alebo zmes ovocia (môžete použiť aj mrazené) vložte do hrnca, pridajte cukor, vytlačte šťavu z jedného citróna a zalejte 130 ml vody. Priveďte k varu a 10 až 15 minút varte, aby sa šťava zahustila. Omáčku môžete po uvarení aj rozmixovať alebo ovocie roztlačiť tlačidlom na zemiaky.

Upečené lievančeky prelejte na tanieri ovocnou omáčkou a pridajte kopček ušľahanej šľahačky.

Tip:

K lievančekom sa určite hodí letná ovocná limonáda, ktorú jednoducho zvládnete pripraviť aj doma: Nechajte trochu ovocia bokom na ozdobenie a zvyšné roztlačte priamo v džbániku. Zalejte jemne perlivou vodou, pridajte trochu citrónovej šťavy, medovku a oslaďte medom. Prihoďte ovocie  vcelku a môžete podávať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach