Suroviny na kuraciu roládu s hydinovou pečeňou:
1 čerstvé kurča, 100 g hydinovej pečienky, 2 malé šalotky, 1 pl nasekanej petržlenovej vňate, biele pečivo striedka, soľ, korenie, mletá paprika, 20 ml koňaku, 4 – 6 plátkov údenej kuracej šunky, kúsok masla.
Postup:
Kurča zbavíme kože, vykostíme a očistíme od šliach. Pečeň pomelieme so striedkou pečiva a zmiešame so šalotkou orestovanou na masle, koňakom a petržlenovou vňaťou. Osolíme, okoreníme čerstvo namletým korením a mletou paprikou a necháme postáť. Mäso rozložíme na fóliu na potraviny, prikryjeme druhou fóliou a rovnomerne naklepeme. Odstránime vrchnú fóliu, na mäso položíme plátky šunky, zakryjeme fóliou a celé mäso obrátime šunkou dolu. Odstránime vrchnú fóliu a potrieme plnkou z pečene. Pomocou spodnej fólie zvinieme do tvaru rolády a pevne stiahneme. S fóliou vložíme do hrnca a varíme vo vode na 63 °C asi 15-20 minút. Potom bez fólie dopečieme na panvici a potierame maslom. Kuracia roláda s hydinovou pečeňou je hotová. Podávame ju napríkad so zemiakmi.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Ku kuracej roláde podávame zapečené zemiaky, na ktoré potrebujeme: 600 g zemiakov, 100 g masla, soľ, korenie, muškátový oriešok, 100 ml smotany na šľahanie 33%. Zemiaky nakrájame na tenké plátky, poukladáme do vymastenej zapekacej misy, jednotlivé vrstvy osolíme, okoreníme, potrieme maslom. Zalejeme smotanou a pečieme na 180 °C, pokiaľ nie sú mäkké a dozlatista upečené.
Tip:
Rovnako ako kurča môžeme vykostiť stehná, ktoré majú šťavnatejšie mäso, a roládu nakrájame na menšie krúžky – studenú ju môžeme použiť na obložené chlebíky alebo misu.
Tip:
Pečeň a pečivo do plnky nakrájame na drobné kocky, plnka bude mať hrubšiu štruktúru.
Extra tip:
Celé čerstvé kurča môžeme pripraviť ako morku – s gaštanovou , mandľovou plnkou alebo do klasickej plnkovej zmesi z pečiva pridáme sušené ovocie.