Kysnuté osie hniezda

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na kysnuté osie hniezda:

Cesto: 50 dkg polohrubej múky 3 dkg droždia, 3/8 l mlieka, 5 dkg tuku, 5 dkg cukru, 2 žĺtka, citrónová kôra, lyžička soli

Náplň: 10 dkg masla, 5 – 10 dkg orieškov, 5 dkg hrozienok, 5 dkg sušených alebo kompótovaných čerešní, 5 – 10 dkg zaváranej dyne alebo tvrdších hrušiek, 5 dkg cukru, škorica, príp. kandizovaná pomarančová kôra, roztopené maslo na potieranie

Kysnuté osie hniezda
https://www.shutterstock.com

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujeme pomocou droždia cesto ako na buchty. Po vykysnutí vyvaľkáme z neho dva obdĺžniky, široké asi 25 – 30 cm. Potrieme ich maslom, pocukrujeme a posypeme sekanými orieškami, hrozienkami, čerešňami a na malé kocky nakrájanou dyňou alebo hruškami. Môžeme použiť aj kompótované vykôstkované čerešne, ktoré necháme na sitku odkvapkať. Môžeme pridať aj nadrobno pokrájanú kandizovanú pomerančovú kôru a podľa chuti trošku posypeme škoricou. Potom obdĺžniky stočíme ako závin a krájame z nich dieliky široké 4 – 5 cm. Na jednej reznej strane cesto stiahneme k sobe a touto stranou staviame hniezda na pomastený plech. Hniezda potrieme rozpusteným maslem a po vykysnutí upečieme. Maslom potiereme aj počas pečenia. Pečieme na 200 stupňov Celzia.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach