Pripravte si zásoby na zimu a uchovajte si leto v skle. Pripraviť potom lievance s tvarohom a malinami bude hračka.
Suroviny na lievance s tvarohom a malinami (rozpočet na 20 kusov):
Na lievance: 180 g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 80 g cukru, 30 g droždia, 200 ml teplého mlieka, 4 PL zakysanej smotany, štipka soli, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 500 ml rastlinného oleja na vyprážanie
Na malinovú omáčku: 400 g malín (môžu byť aj mrazené), 100 g želírovacieho cukru
Na tvarohový krém: 500 g mäkkého tvarohu, 3 PL medu, 2 PL mlieka, 2 PL rumu
Postup:
Maliny vsypeme do hrnca, pomaly zahrejeme a zredukujeme prebytočnú vodu. Pridáme želírovací cukor a za občasné ho miešania varíme asi 5 minút pri nízkej teplote.
Všetky suroviny na lievance dôkladne spracujeme, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na suchom a teplom mieste vykysnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Asi po polhodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho na plát o hrúbke asi 1 cm a pohárom z neho vykrajujeme kolieska. Olej rozpálime a lievance vyprážame z oboch strá. Potom ich osušíme od prebytočného tuku. Tvaroh a med spolu vyšľaháme a pomaly prilievame mlieko s rumom. Lyžicou dávkujeme pripravený tvarohový krém na lievance, ktoré ozdobíme čerstvými malinami a prelejeme malinovou omáčkou.