60 minút
Suroviny na Hríbovú polievku s kyslou kapustou – Mačanka:
- 200 g sušených hríbov (zmes)
- 400 g kyslej kapusty
- 2 ks šalotky
- 60 g masla
- 70 ml rastlinného oleja
- 1 PL mletej červenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL tekutého polievkového korenia
- soľ, korenie
- 200 g zemiakov
- 1 PL oleja
- soľ, korenie, petržlenová vňať, šampiňóny
Postup:
Sušené hríby namočíme cez noc do studenej vody. Ráno vodu zlejeme a odložíme. Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu a tiež odložíme. Hríby a kapustu zomelieme na mäsovom mlynčeku.
Na oleji restujeme šalotku do svetlohneda, pridáme zomletú zmes hríbov a kapusty, posypeme mletou červenou paprikou a podlejme šťavou z kapusty a hríbov. Prevaríme a dochutíme roztlačeným cesnakom, polievkovým korením, soľou a čiernym korením. Na záver zjemníme maslom. Zemiaky uvaríme v šupke. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme, opečieme do zlatista a poukladáme na polievku. Dekorujeme hladkou petržlenovou vňaťou a do zlata restovanými šampiňónmi či hlivou. Mačanka je hotová.