Pochutnajte si na makovej bábovke bez múky, s Trstinovým cukrom citrónovým a Holandským kakaom
Suroviny na makovú bábovku s holandským kakaom (vystačia asi na 16 porcií):
Na cesto:
- 250 g zmäknutého masla
- 70 g práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 balíček Trstinového cukru citrónového
- 6 bielkov
- štipku soli
- 60 g cukru
- 300 g mletého maku
- 100 g mletých pražených lieskových orieškov
Na ozdobenie:
- 2 zarovnané PL Holandského kakaa
Ešte potrebujeme:
- formu na bábovku (Ø 23 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom, žĺtkami a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň do peny. V inej mise vyšľaháme bielky so soľou a cukrom na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi striedavo ručne primiešavame mak s orechmi a sneh a vymiešame dohladka.
Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme..
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas pečenia: asi 60 minút
- Čas prípravy: asi 40 minút
Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.Pred podávaním bábovku posypeme kakaom. Maková bábovka s holandským kakaom je hotová.
TIP: Aby sme tento recept zachovali bezgluténový, musíme vymastenú formu vysypať múkou bez gluténu, napr. pohánkovou.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1235 kJ / 295 kcal | 1993 kJ / 476 kcal |
Tuky | 25,43 g | 41,01 g |
Sacharidy | 10,44 g | 16,84 g |
Bielkoviny | 5,83 g | 9,40 g |
Zdroj: Dr.Oetker