Suroviny na makové šťastie s mascarpone:
Cesto:160g mletého maku, 140 g práškového cukru ( môžete vymixovať aj hnedý kryštálový cukor ), 6 bielkov, 7 žĺtkov, 1 prášok do pečiva
Plnka: 150 g sušených sliviek, 200 ml vriacej vody, štipka škorice, 1 rozdrvený klinček, agar agar
Ešte potrebujeme: 250 g mascarpone, mak
Postup:
Cesto: Žĺtka vymiešame do penista s cukrom, primiešame mak a prášok do pečiva. Bielka vyšľaháme na sneh a postupne primiešame k žĺtkovej hmote. Cesto vlejeme do formy na pečenie a upečieme.
Plnka: Slivky premyjeme a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich naboptnať, kým sa robi cesto. Potom slivky rozmixujeme na kašu, pridáme škoricu, klinček a agar. Zmes povaríme, necháme stuhnúť a naplníme koláč touto zmesou.
Hotový koláč potrieme s mascarpone a posypeme makom.
Autor: Michal Stano