Makovky s marhuľovým lekvárom

Doba prípravy 70 minútEnergia: 234 kcal.Náročnosť

Makovky patria na od dávna na raňajkový stôl. Ak si ich vylepšíte čerstvým marhuľovým lekvárom vlastnej výroby, nebudete ľutovať!

Suroviny na makovky s marhuľovým lekvárom ( rozpočet na 15 kusov):

Na makovky: 120 ml mlieka, 22 g droždia, 40 g cukru, 400 g hladkej múky, štipka soli, kôra z 1 citróna, 40 g sušených marhúľ, 3 žĺtka+1vajce na potretie, 70 g masla, mak na posypanie

makovky
stock.adobe.com

Na marhuľový lekvár: 1 kg marhúľ, 4 ks škorice, štipka muškátového orieška, štipka soli, šťava z 1 citróna, 300 g želírovacieho cukru 3:1

makovky
https://stock.adobe.com

Postup:

Do trochy vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme so soľou a cukrom. Pridáme citrónovú kôru s nadrobno pokrájanými sušenými marhuľami. Potom pridáme žĺtky a maslo, zvyšok mlieka a kvások. Z tejto zmesi vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme kysnúť na asi 1 hodinu.

Mohlo by vás zaujímať

Marhuľový džem s makom

Marhuľový džem s makom

15 minút Suroviny: 1 kg marhúľ, 500 g  želírovacieho cukru 2:1, šťava z jedného citrńa, 2 PL mletého maku Postup: Marhule umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame na… Čítaj ďaľej

Cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 15 dielikov a necháme ich kysnúť ďaľších 20 minút. Potom vykysnuté bochníčky rozvaľkáme na placky a zrolujeme ich do rožku. Rožky poukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a necháme kysnúť ďaľších 30 minút. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a pečieme ich pri 180 stupňoch asi 20 minút.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach