Makový veniec

Doba prípravy 90 minútEnergia: 442 kcal.Náročnosť

Suroviny na makový veniec:

Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček droždia, 50 g mäkkého masla alebo margarínu, 50 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli, 200 ml mlieka

Na náplň : 400 ml mlieka, 100 g cukru, 200 g mletého maku, citrónová kôra alebo kandizované citrónové kúsky, 1 balíček Škoricového cukru, 2 PL strúhanky

Na ozdobenie: 100 ml rumu, 50 g práškového cukru

Ešte potrebujeme: plech na pečenie, valček, sitko

Makový veniec

Postup:

Na prípravu cesta premiešame múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, cukor, vajce a soľ. Postupne pridávame mlieko a v mise ručne vareškou vypracujeme pevné cesto. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 1/2 hodiny vykysnúť. Na prípravu náplne privedieme mlieko s cukrom k varu, odstavíme z platne. Do horúceho mlieka vmiešame mak, citrónovú kôru, škoricový cukor a strúhanku a necháme vychladnúť. 

Mohlo by vás zaujímať

bábovkový závin

Hruškovo makový bábovkový závin

95 minútEnergia: 331 kcal.Vláčna bábovka pre milovníkov hrušiek a maku k príjemnej kávičke. Suroviny na hruškovo makový bábovkový závin ( vystačí na asi 12 porcií): Na náplň: Hruškový… Čítaj ďaľej

Cesto vyváľame na pomúčenej doske na obdĺžnik asi 60 x 30 cm. Náplň rovnomerne rozdelíme na cesto a zavinieme. Závin pozdĺžne rozrežeme. Oba dva diely prepletieme a spojíme do venca. Veniec položíme na vymastený plech a dáme do predhriatej rúry piecť. Ešte horúci makový veniec potrieme pomocou štetca rumom a pocukrujeme práškovým cukrom.

TIP: Kysnuté cesto môžeme nahradiť zmesou Buchty v prášku Dr.Oetker, ktorú pripravíme podľa návodu na obale.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach