Marhuľový koláč s mandľami, posypaný pistáciovými orieškami

Doba prípravy 80 minútEnergia: 414 kcal.Náročnosť

Marhuľový koláč s mandľami je chutný koláč, ktorý môžete pripraviť na niekoľko spôsobov. Môžete ho posypať rôznymi orieškami ale aj drobným ovocím.

Suroviny potrebné na marhuľový koláč s mandľami, posypaný pistáciovými orieškami ( rozpočet na 8 porcií):

Cesto: 220 g hladkej múky, soľ, 50 g práškového cukru, 70 g mletých mandlí, 110 g masla, suché strukoviny napríklad fazuľa na zaťaženie cesta

Náplň: 500 g kyslej smotany, 2 žĺtka, 2 PL medu, 2 PL kukuričného škrobu,

Na ozdobenie: 500 g marhúľ, 50 g posekaných pistácií

Marhuľový koláč s mandľami
stock.adobe.com

Postup:

Hladkú múku preosejeme, pridáme k nej štipku soli, cukor, mleté mandle a maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odležať do chladničky približne na dve hodiny.

Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a vložíme ho do koláčovej formy. Dno poprepichávame vidličkou, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme ho fazuľami. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 170℃ asi 15 minút.

Všetky suroviny na náplň spoločne krátko prešľaháme metličkou a nalejeme na vychladnutý korpus. Potom na povrch poukladáme očistené a odkôstkované marhule. Koláč vložíme naspäť do rúry vyhriatej na 160℃ a pečieme 20-30 minút. Po upečení posypeme marhuľový koláč s mandľami, nadrobno posekanými pistáciami.

Mohlo by vás zaujímať

Nekysnutý marhuľový koláč

45 minútEnergia: 427 kcal.Nekysnutý marhuľový koláč je taká letná rýchlovka :-). Suroviny na nekysnutý marhuľový koláč: 900 g marhúľ, 300 g masla, 150 g práškového cukru, 4… Čítaj ďaľej

Tip:

Ak nemáte pistácie alebo jednoducho aj pre zmenu chuti, môžete použiť aj iné orechy. Napríklad mandle, lieskové oriešky, pekanové orechy alebo aj vlašské orechy. Fantázii sa medze nekladú J. Pred servírovaním koláč môžete ozdobiť medovkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach