Vianočné korenené maslové jedličky s perníkovým korením a polevou v prášku citrónová aróma.
Suroviny na maslové jedličky (vystačí na asi 40 zlepených kusov):
Na cesto:
- 275 g hladkej múky
- 25 g Gustinu bezgluténového
- 100 g preosiateho práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- štipku soli
- 2 KL Perníkového korenia
- 3 žĺtky
- 200 g zmäknutého masla
Na zlepenie:
- 200 g ríbezľového džemu
Na polevu a zdobenie:
- 1 balíček Polevy v prášku citrónová aróma
- 2 PL mlieka
- 1 PL ríbezľového džemu
Ešte potrebujeme:
- potravinársku fóliu
- vykrajovaciu formičku v tvare
- stromčeka (7 cm)
- 2 plechy na pečenie
- špajdľu
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so škrobom, cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a korením. Pridáme žĺtky a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na hodinu do chladničky.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a pomocou formičky vykrajujeme stromčeky. Stromčeky poukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Čas pečenia: asi 8 minút (1 plech)
Čas pečenia: asi 16 minút
Čas prípravy: asi 40 minút
- Pečivo necháme vychladnúť.
- Vždy dva stromčeky džemom zlepíme k sebe.
- Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Polejeme povrch stromčekov. Džem zahrejeme a kým nám poleva stuhne, vytvoríme pomocou špajdle namočenej do džemu na povrchu polevy rôzne ornamenty.
TIP:
Ak chceme ornamenty na jedličkách farebnejšie, použijeme Gélové potravinárske farby.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 394 kJ / 94 kcal | 1570 kJ / 375 kcal |
Tuky | 4,26 g | 17,05 g |
Sacharidy | 10,86 g | 43,45 g |
Bielkoviny | 0,87 g | 3,48 g |
Zdroj: Dr.Oetker