Maslové jedličky

Doba prípravy 55 minútEnergia: 94 kcal.Náročnosť

Vianočné korenené maslové jedličky s perníkovým korením a polevou v prášku citrónová aróma.

Suroviny na maslové jedličky (vystačí na asi 40 zlepených kusov):

Maslové jedličky

Na cesto:

  • 275 g hladkej múky
  • 25 g Gustinu bezgluténového
  • 100 g preosiateho práškového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru
  • štipku soli
  • 2 KL Perníkového korenia
  • 3 žĺtky
  • 200 g zmäknutého masla

Na zlepenie:

  • 200 g ríbezľového džemu

Na polevu a zdobenie:

  • 1 balíček Polevy v prášku citrónová aróma
  • 2 PL mlieka
  • 1 PL ríbezľového džemu

Ešte potrebujeme:

  • potravinársku fóliu
  • vykrajovaciu formičku v tvare
  • stromčeka (7 cm)
  • 2 plechy na pečenie
  • špajdľu

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so škrobom, cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a korením. Pridáme žĺtky a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na hodinu do chladničky.

Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a pomocou formičky vykrajujeme stromčeky. Stromčeky poukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Čas pečenia: asi 8 minút (1 plech)
Čas pečenia: asi 16 minút
Čas prípravy: asi 40 minút

  • Pečivo necháme vychladnúť.
  • Vždy dva stromčeky džemom zlepíme k sebe.
  • Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Polejeme povrch stromčekov. Džem zahrejeme a kým nám poleva stuhne, vytvoríme pomocou špajdle namočenej do džemu na povrchu polevy rôzne ornamenty.

TIP:

Ak chceme ornamenty na jedličkách farebnejšie, použijeme Gélové potravinárske farby.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia394 kJ / 94 kcal1570 kJ / 375 kcal
Tuky4,26 g17,05 g
Sacharidy10,86 g43,45 g
Bielkoviny0,87 g3,48 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach