1 porcia obsahuje: 2176 joulov
Suroviny na maslové nátierky (rozpočet pre 12 osôb):
750 g zmäknutého masla, 2 lyžičky soli, ½ lyžičky korenia, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku podľa chuti
Na ochutenie: 2 lyžice strúhaného chrenu, 1 lyžica karí, 2 lyžice pokrájanej pažítky, 75 g rozotretej nivy, 2 lyžice strúhaných lieskovcov, ½ lyžičky worcesteru, 50 g červených paprík, 1 lyžica sladkej papriky, 50 g bylinkovej zmesi
Postup:
Maslo, ktoré má izbovú teplotu, rozotrieme so soľou, korením, citrónovou šťavou a prípadne aj s cesnakom. Rozdelíme na 7 porcií. Vmiešaním prísad pripravíme maslo chrenové, karí, pažítkové alebo syrové, stačí len dochutiť. Pripravíme maslo z lieskových orieškov a worcesterskej omáčky, paprikové maslo s jemne pokrájanou paprikou, maslo bylinkové so zmesou byliniek. Maslové nátierky dáme do hrnčekov a prikryjeme, až kým ich neservírujeme. Priveľmi nevychladíme, aby sa maslo dalo ľahko natierať.