Mazanec

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

1 kg polohrubej múky, 200 g zmäknutej Hery, 200 g práškového cukru, 4 vajcia, soľ, 1 ½ kocky droždia, trochu vlažného mlieka, hrozienka, mandle

Mazanec

Postup:

Droždie zmiešajte s trochou mlieka a cukru a nechajte vypracovať na kvások. V mise vymiešajte Heru s cukrom a vajcami, potom pridajte múku, soľ a trochu mlieka. Zmiešajte a pridajte kvások. Vypracujte cesto, kým sa nebude lepiť na misu. Ku koncu zapracujte do cesta hrozienka a posekané mandle. Cesto nechajte kysnúť aspoň dve hodiny na teplom mieste. Vypracujte štyri bochníčky, ktoré presuňte na plech pokrytý papierom na pečenie a nechajte ešte trochu podkysnúť. Mazance potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rozohriatej rúre na 200 °C dozlatista.