Suroviny na tortu Motýľ s jahodami a smotanou:
Na cesto: 3 vajcia, 150 g cukru, ½ fľašky Rumovej arómy, 180 g hladkej múky, 1 vrchovatá PL kakaa, ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva, 80 g mäkkého masla, 300 g nadrobno nakrájanej rebarbory
Na náplň: 250 ml kyslej smotany, 5 zarovnaných PL práškového cukru, šťava z 2 citrónov, 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Želatínového stužovač
Na ozdobenie: 500 g umytých, odkvapkaných jahôd, 1 balíček číreho Tortového želé Dr.Oetker
Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s cukrom a rumovou arómou elektrickým ručným šľahačom do peny. Múku zmiešame s kakaom a kypriacim práškom, preosejeme do vyšľahanej peny, pridáme maslo a všetko dôkladne premiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy, uhladíme a poukladáme naň kúsky rebarbory. Pečieme v rozohriatej rúre.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 35 minút
Mohlo by vás zaujímať
Upečený tortový korpus necháme vo forme vychladnúť. Na prípravu krému zmiešame kyslú smotanu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Smotanu vyšľaháme a zamiešame do krému. Podľa návodu na obale pripravíme s vodou želatínový stužovač a primiešame ho do krému. Pripravený krém rovnomerne natrieme na vychladnutý korpus, uhladíme do roviny a dáme na 2 hodiny do chladničky. Po stuhnutí krému opatrne vyberieme tortu z formy. Tortu rozkrojíme na dve časti a obe polovice položíme na servírovací podnos zaguľateným okrajom tesne k sebe, vzniknú tak krídla motýľa. Jahody nakrájame na plátky a nahusto poukladáme na tortu. Štyri celé jahody položíme do stredu torty, aby vytvorili telíčko motýľa. Tortové želé pripravíme s vodou podľa návodu na obale a polejeme ním jahody. Hotového motýľa uložíme na hodinu do chladničky.
TIP: Ak nemáme rebarboru, tortu môžeme pripraviť aj bez nej. Tiež chutí výborne..